PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Cheekille kohtuullinen korvaus ja verottajalle miljoonat

  • Kuvakaappaus, uutiset.lippu.fi, 20.11.2017
    Kuvakaappaus, uutiset.lippu.fi, 20.11.2017

Ilolla seuraan suomalaista nuorta yrittäjää Cheekiä, joka on jaksanut painaa pitkää päivää vuosikymmenet. Hän on saanut kovalla ja intohimoisella työllään viihdeyrittäjänä hankittua tulonsa, tuomalla iloa ja elämyksiä suomalasille. Tarkalleen en voi sanoa, mutta mututuntumalla arvaan, että hänen viihdetaitelijan työnsä on ollut 24/7 jo nuoruudesta lähtien, joten parikymmentä vuotta työtä tauotta. Työtunteja Cheekillä on ollut varmaan saman verran, jopa yli sen mitä työsopimuksilla työtä tekevillä on koko elämänsä aikana ja noin 45-vuoden työuran aikana, vaikka Cheek on vasta 37-veee lopettaessaan uransa täysin palvelleena veronmaksajana.

Niin Cheek viihdetaiteilijayrittäjänä, kuin kuka tahansa yrittäjä liikauttaessaan sormea, ottaessaan askeleen tai laulaessaan käynnistää veroautomaatin.

Cheekillä on loppukonsertit Lahdessa ensivuoden elokuussa. Lippuja on myynnissä, tai ne on jo myyty hetkessä, 60.000kpl:ta keskihintaan 60€ = eli 3.600.000€ on lipuista saatu bruttotulo. Se summa ei todellakaan ole Cheekin tulo, eli unohtakaa kateus ja nauttikaa konsertista. Sellaisilla konserteilla on valtavat kulut. Paikan vuokrat, äänentoisto, valaistus, järjestysmiehet, markkinointi jne. loppumaton määrä kuluja, joten lipunhinnasta jää vain pieni osa Cheekille ja hänen tiimilleen, jotka pitävät huolta onnistuneesta konsertista.  

Cheek saa liikenteeseen sohvan pojalta fanejaan 60.000 matkustamaan Lahteen, yöpymään ja syömään siellä – kuluttamaan. 

"Cheekin jäähyväiskonsertti täytti hotellit tunneissa" YLE 12.11.2017

Keväällä MM-hiihtokisat "Lahti2017 toivat kisatuloja 22milj.euroa 12 päivän aikana." Lähde: Uusi Lahti, 13.10.2017 Tässäkään uutisessa ei ole niitä verotuloja, jotka olivat ehkä viidenmiljoonan euron luokkaa? Mutta mitkä olivat ne suomalaisten hiihtäjien tulot ja eläkedut, joiden ansiota oli se ilo, riemu ja kansallistunne? Media sai kuitenkin lehtien myyntiä, mainostuloja ja toimittajat työtä. 

Mitä verottaja hyötyy tällaisista kahdesta konsertista, jolloin artisti saa fanit liikenteeseen?

ALV on 10%:a lipputuloista, eli 3.600.000€:sta verottaja saa käteen 360.000€:a

Jos varovaisesti arvioisimme 60.000 fanin liikkeet autoilla, yleisillä kulkuneuvoilla, ruokailut ja yöpymiset hotelleissa, niin voisimme varmaan ajatella, että henkeä kohti kulutetaan noin 100€:a lipun hinnan lisäksi. Se tekisi silloin 60.000 X 100€ = 6.000.000€:a, josta keskimääräisen verokannan mukaan fanit maksavat erilaisia veroja, ALV, bensavero, alkoholivero, tupakkavero jne, veroja 20%:a, eli 1.200.000€:a.

Kiitos Cheek viimeisillä konserteilla tuot valtion verokirstuun varovaisesti arvioiden 360.000€ +1.200.000€ = 1.560.000€, siis yli puolitoista miljoonaa veroeuroa. Sen lisäksi valtavasti työtä, joista jokaisesta työtunnista maksetaan vielä verot. Media myy mainostilaa ja lehtiä konsertin siivellä ja maksaa veroja siitäkin tulosta…

Iltalehti uutisoi 1.11.2017: ”Cheekillä 179 948 euroa oli ansiotuloa ja 29 464 euroa pääomatuloa” vuoden 2016 verotettavat tulot kaikkien kulujen jälkeen. Mutta yksikään media ei uutisoinut ja arvioinut, että kuinka paljon hän on luonut omalla yrittäjän työllään veroja valtiolle ja kunnille?

Viihde- ja urheilutoimittajia ei olisi ilman heitä, jotka luovat juttujen aiheet. Ei olisi edes niitä median uutisia, joista suomalaiset ja kansainväliset sijoittajat keräväävät tulojaan.

Tätä laskelmaa media ei kerro, että kuinka viihdeartisti työllään luo valtavat verotulot saaden itselleen vain kymmenykset. Näin yhteiskunta toimii, eli he jotka tekevät työtä yrittäjinä, vihdetaiteilijoina, kioskinpitäjinä, kahvilayrittäjinä, urakoitsijoina, ravintola- tai majoitusyrittäjänä ja kaikilla mahdollisilla yrittäjäaloilla pitävät Suomen taloutta pystyssä ja hyvinvointivaltion palvelut mahdollisena. Yrittäjät luovat työtä ja verotuloja.

Poliitikko ja virkamies elävät yrittäjien luomilla verotuloilla ja vientituloilla maksetaan meidän kaikkien tuontikuluja, kun ostamme autoja, kännyköitä, viinejä ja muita elämämme kulutustarvikkeita toisista maista.

Kun yrittäjä liikauttaa sormeaan, astuu askeleen tai aukaisee suunsa, niin verottaja saa siitä osansa, eli valtion kassaan kilahtaa veroeuroja. Yrittäjän työllistämä työntekijä maksaa kulutuksestaan lisää veroja verokirstuun. Kun poliitikko tai virkamies liikauttaa sormeaan, astuu askeleen tai aukaisee suunsa, niin verokirstusta otetaan.

Näissä kahdessa; verotuloissa ja –menoissa on se suuri ero, että niitä verotuloja, eli veronmaksua/-keräämistä valvoo valtava virkamiesjoukko ja rangaistukset ovat tuntuvat, jos veronmaksusta livetään. Verorahojen käytön valvonta on hälläväliä touhua, josta annetaan tietoja tipottain ja könttäsummia veronmaksajille. Jos veronmaksaja jättää veroja maksamatta, niin tulee veronkorotuksia, jopa vankilatuomioita. Jos veroeurojen jakaja, poliitikko tai virkamies jakaa holtittomasti niitä veroilla kerättyjä varoja, niin mitään seurauksia ei ole, ehkä kuitenkin poliittisen uran suotuinen kehitys tai virkauralla nousu? Kun perheen äiti ja isä käyvät töissä hankkien elantoa perheelle, niin hekin valvovat lapsiensa viikkorahojen käyttöä. Kiitävät tai moittivat lastensa rahamenoja, niin samoin on meidän valvottava maksamiemme verojen käyttöä. Lapset eivät työllään ansaitse viikkorahojaan ja samoin poliitikot ja virkamiehet eivät ansaitse verotuloja, molemmat vain kuluttavat rahaa.

Pienen pieni Suomi olisi valtavasti rikkaampi talous, jos ne, jotka nostavat sen takapuolensa penkistä ja oikaisevat ristissä olevat käsivartensa alkaen yrittäjiksi saisivat arvostusta, oikeudellista turvaa, keräämilleen veroeuroille vastinetta, turvaa niillä keräämillään veroeuroilla sairastuessaan, eläkkeellä, äidiksi ja isäksi tullessaan, poliitikkojen epäonnistuneitten talouspolitiikan seurauksissa, työkyvyttömänä, asunnottomana, konkurssin jälkeen… Eli yrittäjät, joilta vaaditaan yhteiskuntavastuuta, niin yhteiskunta vastasi myös heidän hyvinvoinnistaan. Vastuu täytyy olla molemminpuolista.

Se maito ei todellakaan ole peräisin kaupasta, vaan lehmästä, jonka eteen on karjatilallinen tehnyt paljon työtä. Se raha, jolla sinä sen maidon ostat ei ole poliitikkojen tai virkamiesten luomaa eikä se maito ole heidän utareistaan lypsettyä, vaan sen todellinen alkuperä on yrittäjyyden ja yrittäjien työn tulos, johon on osallistunut valtava määrä työntekijöitä. Ne lehmät eivät laidunna metsässä villeinä, niitä peltoja ei olisi lehmien laidunnettavissa, jos joku niitä ei olisi raivannut ja kyntänyt. Ensin oli suo kuokka ja Jussi, ja Jussi palkkasi työmiehiä, kun oli ensin yksin raivannut sen ensimmäisen suon pelloksi lehmille laidunmaaksi.

Tässä tälle pyhäpäivälle hiukan maalaisjärjelle ymmärrettävää valtiontalouden hoitoa ilman vierasta kieltä tai kauniita sanoja ja vaikeasti ymmärrettäviä taloustermejä. Jokainen työpaikka, jonka yksityisyrittäjä luo on tuloa hyvinvointivaltion ylläpitoon ja vain harva poliitikon tai virkamiehen tuhlaama veroeuro on saman veroinen hyvinvoinnin ylläpidon turva. Huom! Tuhlaama veroeuro, sillä suurin osa veroeuroista menee kuitenkin oikeasti kansalaisten hyvinvoinnin ylläpitoon, mutta osa siitä valuu sormien läpi tuntemattomaan suureen säkkiin, jonka suu on käsien alla auki.

Tunnen olevani täysin yksin kertoessani valtion rahavirroista. Jo kolmas blogini samasta aiheesta, sillä muu media tätä ei kerro ja yrittäjäjärjestöt ovat hiljaa? En ole käyttänyt blogeissani vihapuhetta tai kehottanut väkivaltaan, niin uutiskynnys ei ylity. Taitamaton poliitikko ja virkamies voivat olla yhteiskunnan kehityksen este, mutta median lööppien lemmikki. Itse en kaipaa lööppeihin, mutta medialta kaipaan yhteiskunnallista laajempaa näkemystä.

ps. ne veronmaksajat ja se verottaja olemme me - verotuloista hyödyn saajat. Kuitenkin verottajan täytyisi olla kuin kalamies, joka saadessaan uistimeen ison vonkaleen, niin täytyy siimaa välillä löysätä, ettei kala koukusta karkaa.

Vierivä kivi ei sammaloidu - Yritteliäs Suomi ei kuihdu wink

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

”Eli yrittäjät, joilta vaaditaan yhteiskuntavastuuta, niin yhteiskunta vastasi myös heidän hyvinvoinnistaan. Vastuu täytyy olla molemminpuolista.”
Niinhän sen pitäisi olla mutta meneekö verorahoista ylipäänsä edes puolet siihen mikä yhteiskunnan vastuuseen oikeasti kuuluu ?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

"Työtunteja Cheekillä on ollut varmaan saman verran, jopa yli sen mitä työsopimuksilla työtä tekevillä on koko elämänsä aikana ja noin 45-vuoden työuran aikana, vaikka Cheek on vasta 37-veee lopettaessaan uransa täysin palvelleena veronmaksajana."

Myös lääkäreillä on työtunteja huomattavasti enemmän kuin keskivertoihmisellä tullessaan eläkeikään. Tämä johtuu ylityöstä, joka on pakko tehdä, jotta ihmiset saisivat päivystysaikaan hoitoa (sukulaiselle tuli noin 60 tuntia ylityötä joka kuukausi). Mikäli lääkärit eivät tee lainkaan ylityötä, tarvitaan huomattavasti enemmän lääkäreitä, jotta joka vuoroon olisi tarpeeksi työntekijöitä. Tämä nostaisi kustannuksia entisestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset