PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Aktiivimallille toinen vaihtoehto, joka luo työpaikkoja

Pohditaan välillä työpaikkojen luomista ja jätetään vähemmälle työttömien kiusaaminen.

Jos työpaikkoja ei ala nyt syntymään, niin se tarkoittaa verotulojen laskua, eläkemaksuihin vajausta ja tulevaisuudessa toimeentulotuen merkittävää kasvua. Samalla menetämme kallilla koulutettujen eri alan taitajien ja ammattilaisten osaamisen.  Seuraa syrjäytymistä ja sen eri seurauksia. Tämän kaiken me jo  tiedämme.

Suomessa on 350.000 yritystä, jotka voisivat työllistää. Valitettavasti päättäjät hakevat sulkia hattuun suuren määrän kerralla työllistävistä yrityksistä. Laivatilaus, autotehdas, kaivos jne. Työttömien määrään verrattuna ne ovat kuitenkin pikkuruisia uutisia työttömille. Ja työpaikat sijaitsevat vielä kaukana kotikonnuilta.

Toivon, että suhtautuisitte avoimin mielin tähän vanhaan työllistämisideaan, jolla kohdennettaisiin konkreettinen tuki kaikille yrityksille ja yrittäjille tasapuolisesti, ei vain suurille yrityksille. Yrityksistä suurin osa, 320.000 yritystä on alle 5-henkilöä työllistäviä ja vain 30.000 yritystä työllistää enemmän. Yli 500 henkilöä työllistäviä yrityksiä on vain alle kolmesataa, mutta vain niistä puhuataan ja 99%:a yrityksistä on unohdettu työllistämiskeskustelussa.

Kohdentamalla alla olevan ideani mukaisesti työllistämistuki kaikille 350.000 yritykselle, voidaan ehkä luoda valtava määrä työpaikkoja, joista yrittäjä ja yritykset hyötyvät sekä työttömät motivoituvat ottamaan työn vastaan.

Tämä ideani on vuodelta 2003, jonka silloin kirjoitin luettuani tällaisen lausunnon: ” Professori Jaakko Pehkosen lausunnossaan  hallituksen työllisyyspolitiikasta ei suositelle työnantajamaksujen alentamista.”

Olen siitä samaa mieltä, entisenä yrittäjänä, että henkilösivukulujen yleinen alentaminen ei välttämättä työllistä vaan ainoastaan vähentää yritysten palkkakuluja ja lisää voittoa. Henkilösivukulut ovat kuitenkin työllistämisen este, sillä ne nostavat olennaisesti palkattavan henkilöstön kuluja, jolloin ne ovat este uuden työvoiman palkkaamiseen ja arvaamaton riski yksityisyrittäjälle.

Ehdotankin täydellistä henkilösivukulujen poistamista, mutta kohdistetusti uusin työntekijöihin, määrätyin ehdoin ja vain määrätyksi ajaksi.

Ehdotukseni lähtökohtana on kertaluontoisesti poistaa kaikki henkilösivukulut uusilta työntekijöiltä seuraavalta neljältä vuodelta, jos seuraavat ehdot täyttyvät uudesta palkattavasta henkilöstä. Jokainen yritys saa palkata korkeintaan kaksi henkilöä seuraavin ehdoin, mutta vain kahdenkuukauden työllistämiskampanjan aikana, esim. "Työllistämisisku huhti- ja toukokuun aikana", jota mainostetaan ja markkinoidaan kaikille yrityksille aktiivisesti ennakkoon.

Työllistämisen ehdot yrityksille:

1. Työnhakija on ollut vähintään kolme kuukautta työttömänä työnhakijana työvoimatoimistossa.

2. Palkaava yritys ei saa irtisanoa yhtään työntekijää seuraavan neljän vuoden aikana, tai etu menetetään.

3. Työntekijälle maksettavan bruttopalkan määrä ei saa ylittää 5.000€/kuukaudessa.

4. Työntekijälle maksetaan vähintään 1.550€:a kuukaudessa

5..Työntekijän viikkotyöaika on vähintään 30 tuntia

6 .Työntekijä palkataan vähintään neljäksi vuodeksi.

Idealla on suoranainen työllistämistä tukeva vaikutus varsinkin pieniin yrityksiin. Pienyritykset saavat pienemmällä riskillä uutta motivoitunutta työvoimaa, jolloin nykyisellä henkilöstöllä ei tarvitse teetättää ylitöitä. Palveluyritykset voivat lähteä nostamaan palvelun tasoa, vaikka palkkaamalla nuoria siivoamaan pöytiä, ettei asiakkaiden itse sitä tarvitse tehdä. Pienikin yritys voi esimerkiksi palkata tietotekniikan ammattilaisen tekemään yrityksen omat nettisivut.

Idea vähentää harmaata taloutta ja pimeää työvoimaa, koska työllistämisen kulu on sama, mutta valtio ja kunta saavat verotulonsa. Mielestäni idean hyvänä puolena on myös se, että se on helposti ja edullisesti hoidettavissa, ilman isoa byrokratiaa. Työntekijöiden kannalta on myös oleellista, että he saavat useammaksi vuodeksi varman työpaikan ja oletettavasti omaa koulutusta vastaavan. Valtio huolehtii näin työllistettyjen henkilöiden kaikki henkilösivukulut, että työntekijän kaikki edut säilyvät samoina, kuin muillakin työntekijöillä on. Eläkettä kertyy ja toimeentulotuen tarve vähenee.

Edellä mainituilla henkilösivukulujen poistamisella voidaan varmasti taata se, että uusia työpaikkoja syntyy, mutta se ei lisää yritysten voittoja veronmaksajien kustannuksella. Summat ja ajat ovat esimerkkejä, eli vapaasti niitä voi tarkastella ja muuttaa. Voihan olla, että joku yritys voi näin palkata tuotekehittelijän/-suunnittelijan, vientihenkilön tai jonkun uuden työntekiijän, jonka työ turvaa yrityksen jatkuvuuden, mahdollistaa yrityksen laajentamisen ja lisää työpaikkoja.

Minä ajattelen kaikkia Suomen yrityksiä ja niiden mahdollisuutta työllistää, en vain suuria yrityksiä, jotka saattavat palkata kerralla paljon työntekijöitä, mutta ne myös irtisanovat kerralla suuren joukon työntekijöitä.

Turvallisempaa on luottaa pienyritysten työpaikkojen luontiin, sillä ne kattavat koko maan syrjäkyliä myöten. Työntekijät saavat työpaikan läheltä nykyistä kotiseutuaan ja pitävät maan asuttuna Hangosta Utsjoelle.

Olisin voinut tähän valmiiksi laskea tämän työllistämisidean vaiktukset esim. 10%:a 359.000 yrityksestä, palkkaisi kaksi uutta työntekijää, niin se tarkoittaisi 70.000 työtöntä vähemmän. Heidän masamansa verot pallkasta ja AVL heidän ostoksistaan. Säästöt työttömyskorvauksissa, toimeentulotuissa, työvoimahallinnon resurseissa. Säästetyt syrjäytymiskulut tulevaisuudessa jne. Jätin kuitekin valtionhallinnollekin jotain tekemistä, eli laskelmien laatimisen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jäykät työmarkkinat ja korkea verotus ovat myrkkyä työllidsyydelle. Tämän varmasti tietävät kaikki, mutta muutosta tuohon ongelmaan ei tunnuta saavan Suomessa eikä Ranskassa. Monet samoista ongelmista aiemmin kärsineet mm. Ruotsi ja Saksa ovat nämä asiat ratkaisseet jo aikoja sitten. Britanniallakin oli pahat aikansa 1970-luvulla, joiden ratkaisun hoiti aikanaan eräs Margaret Thatcher - tosin suuri osa brittiteollisuudesta oli jo tuolloin tuhottu.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Entä, jos työssäkäyvien työaikoja lyhennettäisiin päivittäin/viikoittain/kuukausittain/ vuosittain ja näin palkattaisiin työttömiä.
Vaatisiko se muuta kuin tinkimistä tuloista ja uutta tapaa ajatella koko yhteiskunnan etua. Aloittaa voisi vaikka valtion ja kuntien töistä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Työajan lyhentämistä tarjotaan välillä ratkaisuksi työttömyyteen. Valitettavasti se tuo mukanaan omat ongelmansa. Työajan lyhentäminen niin, että työn yksikkökustannukset eivät nouse, herättää ammattiyhdistyksissä jyrkkää vastustusta. Esimerkiksi osa-aikaisuus on jatkuva taistelun aihe. Monilla aloilla ammattitaitoisen työviman löytymisestä syntyy helposti pullonkaula. Suutari ei pysty tekemään kirurgin töitä eikä kirurgikaan yleensä suutarin töitä. Pienissä yrityksissä työajan lyhentäminen voi johtaa hankaliin työaikajärjestelyihin ja työllistämisvaikutus olla lopuilta jopa negatiivinen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Eiköhän asiaan vaikuta sekin että työssäkäyvät eivät halua luopua eduistaan.

Välillä tulee mieleen että eivätköhän työssäkäyvät ala kyllästyä iänikuiseen valitteluun työttömyydestä. ilmassa on sellaista henkeä että monet ovat saaneet tarpeekseen. Jotakin täysin uutta pitäisi keksiä. 40- 50 vuoden ajan kaikki hallitukset ja eduskunnat ovat olleet sitä mieltä, että työttömyys on poistettava.

niin..... kyllähän katse kääntyy työnantajiin, erityisesti valtioon. Siellähän ovat rahat ja työt.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Olen yleisesti tälläisten kannattaja mutta yksi kohta tässä mättää: 2. Palkaava yritys ei saa irtisanoa yhtään työntekijää seuraavan neljän vuoden aikana, tai etu menetetään.

Josolisin yrittäjä niin tuon takia tokkopa palkkaisin ketään, varsinkin pienessä yrityksessä 4v on liian pitkä aika. Olen itsekin ollut töissä yrityksessä jossa isompi yritys irtisanoi sopimuksen kanssamme ja työt loppuivat kuin seinään, tuollaisilla 4v sopimuksilla se olis ollut varmaan konkurssi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Siksipä omia näkemyksiä ja korjauksia tuohon malliin saa tehdäkin, että se toimisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset