PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Järkyttävintä mitä olen pitkään aikaan lukenut meistä suomalaisista

”Valtaosa, 92 prosenttia, suomalaisista ajattelee, että yksilön tulisi olla vastuussa itse erittäin tai melko paljon omasta hyvinvoinnistaan, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Enemmistön, 57 prosenttia, mielestä yksilön pitää vastata omasta hyvinvoinnistaan erittäin paljon. Läheisten hyvinvoinnista vastuuta suuntaa seitsemän kymmenestä vastaajasta perheille ja lähiomaisille.” Lähde YLE, 4.2.2018

Jos yksistään minä olisin näin ajatellut,"yksilön tulisi olla vastuussa itse erittäin tai melko paljon omasta hyvinvoinnistaan" niin olisin hyväksynyt isäni ehdotuksen, 22-vuotiaana, vuonna1979 ja suostunut ottamaan vastaan sukumme omaisuuden siirron itselleni. Jättäen viisi veljeäni perinnöstä paitsi. Sen seurauksena olisin ajatellut vain omaa hyvinvointiani ja myynyt sen perinnön, vuonna 1987, eteenpäin ja alkanut elämään hurvittelevaa elämää niin kotimaassa kuin ulkomailla, unohtaen työnteon ja yrittämisen. Olisin todellakin elänyt paremman elämän yksilönä ja en olisi perustanut yritystä, joka on työllistänyt viimeisen 25-vuoden aikana suoranaisesti 350 työntekijää ja välillisesti saman verran. Eli satoja perheitä on saanut työni tuloksena elantonsa, ja eivät kärsi aktiivimallista tänä päivänä. Itse en olisi menettänyt kotiani, kotimaatani ja omaisuuttani toteutettuani ainutlaatuisen ja tuottavimman alansa yrityksen Suomessa, joka valtiovallan toimesta meiltä ryöstettiin.

Suomalaiset yksilöt, 92 prosenttia heistä,  jotka näin on kyselyyn vastanneet ovat menettäneet valtion hallinnon, poliitikkojen ja virkamiesten epäreilun toiminnan tuloksena halun puhaltaa yhteen hiileen. Minä tyhmyyksissäni kuuluin siihen 8%:n vähemmistöön, joka oli kasvatettu ja ajatteli väärin.

Moniko ymmärtää, että todellisuudessa tämä tutkimustulos oman hyvinvoinnin korostamisesta ja yhteiskunnan hylkäämisestä tarkoitta myös isänmaan Suomen itsenäisyyden puolustustahdon romahdusta?

Valtaosa, 92 prosenttia, suomalaisista ajattelee, että yksilön tulisi olla vastuussa itse erittäin tai melko paljon omasta hyvinvoinnistaan”  Tämä tarkoittaa sitä, että jos Suomeen hyökätään, niin ruusukimppujen kanssa miehittäjät vastaan otetaan, että he eivät meitä henkilökohtaisesti vahingoita. Kaikki ne aiemmat tutkimukset suomalisten maanpuolustustahdosta voidaan viskata roskakoriin, sillä ne ovat olleet vain mielistelyä, ei todellista uhrautumista itsenäisyyden säilyttämisen puolesta.

Nyt toivoisin todella, että tästä syntyisi vakava keskustelu niin mediassa kuin valtionjohdossa.

Minä ymmärrän nyt näin, että olen koko elämäni ajan toiminut väärin, kun olen laittanut etusijalle Suomen, kanssaihmiset ja läheiseni, kun minun olisikin pitänyt ajatella vain omaa hyvinvointiani.

Tarkoittaako tämä nyt todella sitä, että suomalaisten lasten vanhempien täytyy alkaa kasvattamaan lapsistaan itsekkäitä, ei toisia ja yhteiskuntaa arvostavia ja yhteistä etua ajavia kansalaisia? Lapsista on kasvatettava itsekkäitä!

Elinkö todellakin elämäni siinä harhaluulossa, että minulla on omalta osaltani vastuu yhteiskunnan hyvinvoinnista, jonka toteutin ja yhteiskunta ei kantanut minusta vastuuta. Näinhän se todellisuudessa menikin. Älä Sinä tee samaa virhettä lyhyen elämäsi aikana!

Tämä tutkimustulos kertoo juuri siitä, josta viimeiset 25-vuotta olen kirjoittanut. "Miksi kantaa vastuuta yksilönä yhteiskunnasta, kun yhteiskunta ei kanna vastuuta yksilöstä" 

Ehkä nyt tuli se piilossa ollut totuus esille Suomesta, joka on merkittävän vakava asia Suomen kannalta ja halusta säilyttää itsenäisyys. Jos Suomessa tätä ei ymmärretä, niin Venäjällä tämä ymmärretään täysin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Kyllä tämä varmaan pitää paikkansa, sitä samaa ilmenee politiikassa, ryhmäkuri on hyvä esimerkki ja kun katsoo viimeisen 10 vuoden aikaisia poliitikkoja, niin vain oma etu on ollut heillä päällimmäisenä , Katainen, Stubb, Haglund, Urpilainen, Soini, jne...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tässä on nyt jotain tahallista väärinymmärtämistä, että vastuun ottaminen itsestään pääosin tai ensisijaisesti ("melko paljon" tai "erittäin paljon") tarkoittaisi, että vastuu on kokonaan itsellä, eikä muilla tai yhteiskunnalla ole mitään vastuuta.

Juhani Vehmaskangas

Minäkin kuulun tuohon vähemmistöön, ja pidän selvänä, että kuuluisin siihen vaikka olisin ökyrikas. Nythän en sitä ole.

"Olisin todellakin elänyt paremman elämän yksilönä"
-mikä sen takaa, oletus?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Vanha kansa sanoi myös, että "jokainen on oman onnensa seppä."
Tultuaan valituksi presidentiksi Martti Ahtisaari sanoi saman

Juhani Vehmaskangas

Väitän, että ns. tuurillakin on merkitystä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Jos tarkoitat tuurilla sattumaa, niin eteen nousee ongelma. Mikä on sattuma?
Tarkkaan ottaen sitä ei kyetä määrittelemään. (uskovaiset puhuvat johdatuksesta)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Yle:n uutisessa ei ollut linkkiä lähteeseen, ennen kuin voi lukea koko tutkimuksen on kyseenalaista ottaa kantaa siihen.
Mutta, luitko ensin että 92 % melko tai erittäin paljon?
Vain 57 % erittäin paljon
Luitko että 70 % kantaa vastuuta lähimmäisistään, eli perheestä ja suvusta?

Tällä lienee vastaajat tarkoittaneet sitä että yksilön tulee ottaa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan eikä kaataa vastuuta omasta hyvinvoinnistaan muiden kannettavaksi. Ainakin itse ajattelisin noin.

Onko se sitten sitä hyvinvointia että olisi alkanut "hurvittelemaan" ympäri maailmaa? Jos niin meillä on melkoiset näkemyserot hyvinvoinnista. Itselleni hyvinvointi on sitä että näen että näkyvissä olevan tulevaisuuden aikana elämäni on turvattu sen perusasioiden suhteen ja että voin olettaa että se myös jatkuu. Minulle, ja uskon että valtaosalle kansaa ei "hurvittelu ulkomailla" ole samaa kuin hyvinvointi.

Tutkimustulos tukee mielestäni myös sitä että suomalainen on valmis puolustamaan omaa maataan sillä suomalainen ymmärtää että vieraan vallan alle jääminen tietää olosuhteiden huonontumista, useimmiten kaikilla alueilla. Johan tämä on kiveen hakattu Suomenlinnassakin.

Minun on myös vaikea uskoa etä perustit tuon yrityksesi, kaikki kunnia ja kiitos sinulle siitä, työllistääksesi 350 ihmistä. Uskoisin etä perustit sen juuri siksi että saisit itsellesi paremman elintason. Vaikka et sitä ehkä tarvinnutkaan.

Jokaisen yksilön on kannettava vastuu omasta hyvinvoinnistaan niin pitkälle kuin siihen kykenee. Kun tai jos tilanne menee siihen että ei kykene, riippumatta miksi, niin silloin yhteiskunnan on tultava apuun. Me emme voi syntymästä alkaen ajatella niin että kyllä muut huolehtivat minusta, ei minun tarvitse tehdä mitään.
Yhteiskunta on meitä varten mutta on myös niin että me olemme yhteiskunta varten.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Minä olen järkyttynyt siitä että yhden puolueen enemmistön mielestä valtiolla on suurempi vastuu yksilön hyvinvoinnista kuin yksilöllä itsellään.

Sinällään nuo eivät ole poissulkevia eikä "yksilön vastuu omasta hyvinvoinnistaan" tarkoita esimerkiksi sitä, että pyrkisi sulkemaan sisaruksensa pois perinnönjaosta kuten blogisti tuntuu ajattelevan.

Tuon artikkelin mukaan kansalaiset eivät olisi poissulkemassa yhteiskunnan elinten vastuuta:

"Vastuuta halutaan myös laajemmille harteille. Kansalaisten hyvinvoinnista seitsemän kymmenestä vastaajasta osoittaa valtion ja kuntien suuntaan sekä vastaavasti työntekijöiden hyvinvoinnista sama määrä työnantajille. Noin puolet laittaisi vastuuta maakunnalle, noin joka kolmas vastaaja seurakunnille ja hieman alle joka kolmas järjestöille."

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kannattaa katsoa tutkimus kysymyksineen.

Uskoisin että jokainen joka on vastannut tutkimukseen, näkee erilailla oman, työnantajan, kunnan, maakiunnan, valtion ym. vastuun yksilöstä.
Siis niin että oma vastuu ei tarkoita samoja asioita kuin vaikkapa valtion vastuu.

Jos näin on niin nuo prosenttiluvut eivät ole edes vertailukelpoisia keskenään. Koska ne koskevat eri asioita.

Vaikkapa niin että valtion vastuu koskee mm. turvallisuutta ym. Yksilön vastuu vuorostaan sitä että huolehtii omista asioistaan jne.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Kysymystä täytyy ruotia eri tilanteissa.

Kristillinen kasvatuskin on kaksi jakoinen. Auta ensin itseäsi, jotta voit auttaa muita, on usein hyväksytty ideologia.

Terveys nähdään omana valintana.

Tosiasiahan on, että jokaisen terveys on kuitenkin ympäröivän yhteisön
vaikutuksesta vaarassakin.
Samoin on taloudellinen hyvinvointi. Ei taloudellista voi eroittaa muusta hyvinvoinnista, joten vastuu on yhteinen. Meillä korostetaan yksilöllisyyttä usein väärissä asioissa. Ei kerrota, mitä tarkoitetaan. Ihminen ei elä täällä erakkkona, joten kaikki mitä tehdään vaikuttaa kaikkiin jollain tavalla. Vastuu on siis yhteinen.

Sanoisin, että huonosti asetettu kysymys, tarkoituksellinen itsekkyyden korostus on ehkä tarkoituskin. Sekin toimii vihakulttuurina. Siis taas propagandan tuottamista, ei kannata uskoa kaikkea.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Kaikkihan täällä elää yhteisesti tehdyn työn tuloksena sitä elämää mitä elää. Kukaan ei elä omillaan. Joten sikäli jo itse kysymys on oudosti laadittu.

Ne jotka elävät omillaan, elävät yksin autiolla saarella. Vain he voivat sanoa elävänsä muista riippumatonta elämää.

Juhani Vehmaskangas

Juurikin noin, näin yht'äkkiä ajatelle. Suomessakin on "erakkoja", ja on jostakusta sellaisesta tehty jopa TV-dokumentti. Mutta onko erakko täysin erakko jos kerran pari vuodessa käy ihmisten ilmoilla ostoksilla?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Mutta onko erakko täysin erakko jos kerran pari vuodessa käy ihmisten ilmoilla ostoksilla?
.....

Kai sitä erakoksi voi kutsua. Mutta olennaista tässä on se, ettei kyseinenkään kaveri pysty täysin elämään muista ihmisistä riippumatonta elämää jos ostoksilla täytyy käydä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Suomalaisessa kansansanonnassa: "Jokainen on oman onnensa seppä" on likipitäen sama sisältö kuin väittämässä: "yksilön tulisi olla vastuussa itse erittäin tai melko paljon omasta hyvinvoinnistaan".

Hyvinvointi ja yksilön onni ei riipu omaisuuden käyvästä arvosta tai siitä, onko omaisuutta ollenkaan. Yksilön hyvinvointiin mielestäni kuuluu myös se, että lähipiirillä ja naapurilla menee hyvin, voi hyvin. Mietit yksilön hyvinvointia mielestäni liian kapeakatseisesti.

Kyllä minun mielestäni yksilön hyvinvointiin kuuluu yhtä hyvin se, että on valmis uhraamaan omaa vapaa-aikaansa, omaisuuttaan tai jopa henkensä yhteisön hyvinvoinnin turvatakseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Perintöasioissa Suomen laki turvaa perillisten lakiosuudet, joten kovin helposti ei isä pysty siirtämään koko omaisuutaan yhden lapsensa nimiin jättäen samalla viisi muuta lastaan perinnöttä.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Vanhalla tavalla, jolla isänikin sai tilan ennen vanhempiensa kuolemaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Vanhalla tavalla" vuonna 1979, ei nyt sentään.

P.S. Tuossa hyvinvointitutkimuksessa lienee painopiste ollut yksilön vastuussa omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan noudattamalla terveitä elämäntapoja.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #16

Uskoisin että jokainen joka on vastannut tutkimukseen, näkee erilailla oman, työnantajan, kunnan, maakiunnan, valtion ym. vastuun yksilöstä.
Siis niin että oma vastuu ei tarkoita samoja asioita kuin vaikkapa valtion vastuu.

Jos näin on niin nuo prosenttiluvut eivät ole edes vertailukelpoisia keskenään. Koska ne koskevat eri asioita.

Vaikkapa niin että valtion vastuu koskee mm. turvallisuutta ym. Yksilön vastuu vuorostaan sitä että huolehtii omista asioistaan jne.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kysymys on hätäisesti tehty yhteiskunnan tekemällä tiellä tai kadulla.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

”Emmi, 26, sairastaa harvinaista syöpää – Lääkekulut 6000 euroa kuussa, Kela ei korvaa mitään”

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/emmi-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset