PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Talo paloi ja vakuutusyhtiö rakennutti uuden, mutta miten on terveydenhoidossa?

”Sydämen pallolaajennus maksoi potilaalle 43,80 €, yhteiskunnalle lasku oli todella paljon enemmän – näin paljon julkinen sairaanhoito oikeasti maksaa” Lähde: Iltasanomat 13.2.2018

Mielenkiintoinen artikkeli todellisista sairaanhoidon kustannuksista. Olisin toivonut, että artikkelissa olisi myös kerrottu, että kuka ne hoitokulut rahoittaa, eli veronmaksajat. Eli Sinä ja Minä ne hoitokulumme maksamme, ei kukaan muu.

Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeiset rahavirrat

Rahoittajalla tarkoitetaan tässä raportissa sosiaali- ja terveyspalveluja rahoittavia instituutiota (institutionaalinen rahoitus). Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluja rahoittavia instituutioita ovat kotitaloudet, työnantajat, vakuutuslaitokset (Kela, yksityiset vakuutusyhtiöt), kunnat ja valtio.3

Rahoitustapa tarkoittaa tässä raportissa sitä, mistä lähteistä ja miten palvelujen rahoittamiseen tarvittavat varat kerätään. Suomessa palvelut rahoitetaan verotuksella, pakollisilla (lakisääteisillä) ja vapaaehtoisilla vakuutusmaksuilla, asiakasmaksuilla, työnantajien maksuilla ja lahjoituksilla.” Lähde: Sosiaali- ja terveydenhuollon keskeiset rahavirrat, Timo T. Seppälä Markku Pekurinen, RAPORTTI 22 / 2014

Hoitoa tarvitsevat potilaat maksavat osan hoitokuluistaan.

”Tuoreen OECD:n raportin mukaan Suomessa keskiarvopotilas maksaa terveydenhoidosta hieman enemmän kuin EU-kansalainen keskimäärin. Silti maksut ovat pieniä verrattuna hoidon todellisiin kustannuksiin. Suomessa vuonna 2015 terveydenhuoltomenoista 74 prosenttia katettiin julkisista varoista. EU:n keskiarvo oli 79 prosenttia.” Lähde: Iltasanomat 13.2.2018

Artikkelissa korostetaan perittäviä pieniä hoitokuluja, vaikka ne ovat EU:n keskiarvoa suuremmat? Kattaahan parin sadan euron kotivakuutus puolenkin mijoonan euron talon uuelleen rakentamisen.

Veroina perittävää sairaanhoitomaksua pidetään siis liian alhaisena, jolloin potilailta vaaditaan maksettujen verojen lisäksi vielä lisää ”veroluonteista hoitomaksua”. Vanhuksilta viedään jopa koti ja muu omaisuus hoitokulujen kattamiseen, vaikka on koko ikänsä veroja ja sairaanhoitomaksua maksanut.

Vain pieni muutos, niin kaikki olisi toisin

Nostamalla vain hiukan veronmaksajilta perittävää sairaanhoitomaksua, niin potilailta ja varsinkaan vanhuksilta ei tarvitsisi periä mitään saadusta hoidosta. Tällä pienellä muutoksella säästettäisiin huomattavat summat virkamiestyötä, joka koituu sen potilaalta perittävän maksun hallinnoimiseen. Näin säästynyt hallinnollisen alan virkamiestyö voidaan ohjata vanhusten hoitoon.

Tämä olisi myös reilumpaa, sillä pienituloiselle muutama kymppi, saatikka satanen hoitomaksua on merkittävä summa pieniin tuloihin ja eläkkeisiin, mutta mitätön suuriin tuloihin nähden. Kun se kokonaiskulu otettaisiin veroina, niin se myös kohdistuisi oikeudenmukaisemmin tulojen mukaan.

Yksityinen sairauskuluvakuutus

Meitä on monia, niin kuin minä olen maksanut jo 17-vuotta yksityistä sairaanhoitovakuutusta ja vakuutusyhtiö on minun kaikki sairaanhoitokuluni maksanut, niin leikkauksen, kalliit tutkimukset, lääkärissä käynnit jne. Olen samaan aikaan maksanut myös sairaanhoitomaksun, mutta siitä en valita, Yhteiskunnan säästö kohdallani on ollut huomattava, koska lääkärissäkäyntejä on ollut paljon. Nyt näiden yksityisten sairaanhoitovakuutusten määrä kasvaa entisestään, mutta tilastoja niiden määrästä ja hoitokustannusten korvauksista en löytänyt, eli minne ovat hävinneet nämä todelliset säästöt yhteiskunnalle hoitokuluissa ja kuinka suuret ne todellisuudessa ovat?

Kuntien ja valtion täytyisi enemmän kiinnittää huomiota karanneisiin hallintokulujen karsimiseen ja turvata palveluiden ylläpitäminen ja niiden lisääminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset