PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Tupakkatauko yhteiskunnalle oli edullinen verrattuna sometaukoon?

Nyt kun alkaa tulemaan ilmi eri terveysongelmat nettiriippuvuudesta, niin ovatko ne yhteiskunnan kannalta edullisemmin hoidettavia kuin tupakasta johtuvat sairaudet?

Oliko tupakkatauot hyödyttömämpiä kuin sometauot?

Ennen tupakkatauko kesti hetken ja sinä aikana yksin tupakoidessa ajatukset olivat työssä ja siihen liittyvien ongelmien ratkaisussa. Jos työpaikan tupakkapaikalla oli useita työntekijöitä, niin pääasiassa keskusteltiin työhön liittyvistä asioista. Tupakkapaikalla kohtasi työyhteisön eri työntekijöitä, jolloin ne olivat tehokkaita tupakanmittaisia palavereita. Useasti tupakkatauoilla löydettiin ratkaisuja eri työpisteiden ongelmiin. Itse ratkaisin pieniä ja suuria työhöni liittyviä ongelmia lyhyen tupakkatauon aikana, jolloin oli omaa aikaa ajatella ilman häiriötekijöitä. Silloin syntyivät ideat.

Tupakanmittainen tauko kesti tupakan mitan, muta onko somella mitään mittaa ajassa?

Sometauot ovat erilaisia kuin tupakkatauot, sillä kännykän tai tabletin kanssa työntekijä keskittyy omaan maailmaansa ja omiin kavereihinsa, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä sen hetkisen työn kanssa. Katsokaa ympärillenne työyhteisössä tauon aikana, niin moniko keskustelee työkaverinsa kanssa? Niinä keskusteluhetkinä näytellään omista kännyköistä kuvia ja päivityksiä omasta sosiaalisesta elämästä, ei työhön liittyviä asioita. Melkein poikkeuksetta jokainen keskittyy omaan kännykkäänsä, omiin juttuihinsa, omaan somemaailmaansa. Ne tauot ovat pois työn tuottavuudesta, yrityksen maksamasta ajasta.

Tupakkatauolta palattuaan sorvin ääreen työntekijän ajatukset ovat heti työssä, kun sometauolta ajatukset ovat vielä somessa.

Tupakasta johtuvat sairaudet ilmenevät yleensä vuosikymmenten jälkeen, vähän ennen eläkeikää tai sen jälkeen. Sairaudet ovat niin vakavia, että lyhyen hoidon jälkeen ihminen kuolee ja eläkekulu loppuu siihen.

Somesairaudet alkavat tulemaan esille jo muutaman työvuoden jälkeen. Ensin pieninä niskan ja hartiaseudun jäykkyytenä, Edeten eri liikuntaelinten vaivoiksi ja vähitellen liikalihavuuteen ja psyykkisiin sairauksiin. Työelämän alkuvaiheessa alkaa olla jo somesairauksien poissaoloja, hoitoa vaativia liikuntaelin sairauksia sekä työn tuottavuuden laskua.

Tupakka huulessa voi tehdä töitä, mutta kännykän ruutua katsoessa työ jää tekemättä.

Sijoittajaraha puhuu, eli tupakka ei tuota enää niin paljon kuin niiden korvaavat lääkeaineet. Tupakka ei tuota lähimainkaan, niin paljon kuin kännykkä ja niihin liittyvät sovellutukset. Somesairaudet lisäävät yksityistettävää sairaanhoitoa, joka sijoittajille passaa.

Nykyinen todellisuus on se, että tupakka huulessa ja kännykkä kädessä. Kahvikuppi kädessä ja kännykkä pöydällä. Seurauksena on työn tuottavuuden lasku. Kahvitauotkin tuottivat enemmän työpanosta ilman samanaikaista sometaukoa.

Tässä saattaa olla se hyvä puoli, että reservissä olevalle työvoimalle tulee käyttöä, eli työttömyys laskee, sillä sometauot lisäävät työvoiman tarvetta. Tuontanto kustannukset nousevat ja yritysten kannattavuus heikkenee, joten voitot pienevät.

Onko missään laskettu sometaukojen kustannusta ja vaikutusta työn tuottavuuteen?

Kävellessäni Bangkokin vilkkaalla iltakadulla, en voinut olla huomaamatta sitä muutosta, joka on tapahtunut muutamaan vuoden sisällä. Ennen ei voinut ottaa askeltakaan, että joku tyrkytti jotain tavaraa. Nyt saa aika rauhassa kävellä, kun myyjät keskittyvät kännykkäänsä, siihen omaan maailmaansa, asiakkaiden lipuessa ohi ostamatta mitään ja tuijottaen omaa kännykkäänsä. Espanjassa muutama vuosi sitten kenkäkaupan pitäjä oli ovella kalastelemassa asiakkaita, nyt kaupan takanurkassa touhuamassa kännykän kanssa,

Tästä nyt seuraa se, että osa heistä, jotka taistelivat aiemmin tupakkataukoja vastaan, joutuvat nyt puolustamaan oikeuttaan sometaukoihin, toiset kun hoitavat molemmat tauot samaan aikaan kahvitauolla.

Hyvää sunnuntaita kaikille. Tämän blogini on tarkoituksella provokatiivinen. Ajattelemisen aihetta tupakka- ja sometauoille, mutta kummassa niistä tätä asiaa pohditaan? Huomautan kuitenkin, että tupakka on todistetusti terveydelle haitallista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset