PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kysymykseni teille, jotka aiheutitte äitini ja kahden veljeni kuoleman

 • Valtionvelan kehitys 1980-2014, Lähde Velkakello.fi
  Valtionvelan kehitys 1980-2014, Lähde Velkakello.fi

Pitkästä aikaa päätin kirjoittaa blogini tunteella, eli mitä sisälläni tunnen ja olen tuntenut viimeiset 25-vuotta. Se kaikki kärsimys ja suru on vieläkin patoutunut sisälleni, niin että se voi tappaa minä hetkenä tahansa. Kuka tahansa teistä blogini lukijoista ei myöskään voisi unohtaa heitä, jotka läheisenne olisi surmannut, vaikka sitten humalassa autolla ajaen tai muilla tavoin, kun oikeutta ette ole saaneet.

Miltä sinusta nyt Esko Aho ja Iiro Viinanen tuntuu, kun saitte toimillanne tuhottua kymmeniä tuhansia yrittäjiä ja muita velallisia ja vieläkin kerrotte puuta heinää mediassa?

Alustukseksi otsikoita Suomen mediasta verrattavaksi, jotka ovat verrannollisia, eli mikä erottaa Suomen median Venäjän mediasta? Ei edes maiden raja! Vertaamatta kuitenkaan Ahoa ja Viinasta Putiniin tai Staliniin.

 • "Hallitus oli valmis rajuihin toimenpiteisiin laman keskellä keväällä 1992, paljastaa salattu muistio pääjohtaja Rolf Kullbergin viimeisestä kokouksesta Suomen Pankissa." Lähde: Iltasanomat 10.3.2018
 • ---
 • ”Iiro Viinanen muistaa Suomen Pankin salaisen kokouksen: ”Oli keksittävä radikaaleja toimenpiteitä” Lähde: Iltasanomat 10.3.2018
 • ---
 • "Putinilta hyytävä ydinasekommentti televisiossa: ”Miksi tarvitsisimme maailmaa, jos siellä ei olisi Venäjää?” Lähde: Iltasanomat 8.3.2018
 • ---
 • ”Stalinin suosio on huipussaan Venäjällä – Sadistista on tullut sankari” Lähde: YLE 22.7.2018
 • ---
 • "Venäläinen tv-kanava vääristelee historiaa: ”Suomi ampui Mainilan laukaukset ja provosoi talvisodan Saksan apurina” Lähde: Iltasanomat 1.8.2017

Samoin kuin Suomen media, niin myös Venäjän johtaja ja media käyttää valheita peitelläkseen totuuden.

Samalla tavoin Suomessa kuin venäjällä uhkauksilla ja kiristyksellä poliitikot ajavat asiaansa omaksi edukseen ja veronmaksajien vahingoksi ja totuudesta ei ole häivääkään.

Minä näen 90-luvun pankkikriisin näin todellisten lukujen perusteella

Ehkä median olisi syytä tutkia, että kuinka suuri oli valtionvelka 4.4.1992?  Se oli vain 10miljardia euroa, joten Suomella ei ollut mitään vaaraa maksukyvyttömyydestä, sillä valtio oli todellisuudessa velaton.

Aho ja Viinanen pelasivat mafiatyylistä peliä kiristääkseen valtiota epäonnistuneen ja ahneen pankkitoiminnan seurauksena. Säästö- ja Osuuspankit olivat kuralla ja silloisen talletuspankkilain mukaan selvitystilaan ajettavia. Tallettajat vastasivat talletuksillaan pankkien veloista, eli ei veronmaksajat, samoin kuin KOP:n ja SYP:n osakkeenomistajat osakesijoituksillaan. Kaikkien pankkien liiketoiminta oli ottaa vastaan talletuksia ja ne edelleen sijoittaa, myöntämällä lainoja ja saada niistä korkotuottoja. Maksaa talletuksille korkoa ja osakkeenomistajille osinkoa.

Tuon hetken, 4.4.1992, jälkeen Ahon hallitus otti 50miljardia euroa velkaa valtiolle, joka vastaa Suomen valtion tämän vuoden koko budjetin loppusummaa, ja maksoi sillä rahalla tallettajien puolesta heidän tappionsa epäonnistuneesta pankkitoiminnasta. Samalla laitettiin konkurssiin ne yritykset, joilla oli varallisuutta. Yrittäjistä, eli huomattavan varallisuuden omistajista, tehtiin velkaorjia, samoin kuin asuntovelallisista. Ne tallettajat, jotka valtionvelalla pelastettiin, ostivat pilkkahintaan velallisten omaisuuden niillä talletuksillaan, jotka oli veronmaksajat pelastaneet. 

Eli todellisuudessa vuonna 1992 Suomella ei ollut mitään kassakriisiä ja vaikeuksia saada lainaa, sen todistaa jo se, että seuraavina kolmena vuotena Suomi sai lainaa 50miljardia euroa. Maailman sijoittajat halusivat antaa lainaa lähes velattomalle valtiolle, sillä se on turvallisin sijoitus.

Tämän kaiken media jättää kertomatta, että Aho ja Viinanen puhuvat puuta heinää, aivan kuin Venäjän poliitikot ja media. Nostetaan jalustalle heidät, jotka uhkaavat, kiristävä ja ovat tuhoa kylväneet.

Todellisuudessa Aho ja Viinanen saattoivat sopia keskenään helikopterikyydissä Ylläkseltä Helsinkiin, että Viinanen pelastaa KOP:n ja SYP:n osakkeenomistajat ja tallettajat ja Aho Säästö- ja Osuuspankkien tallettajat veronmaksajien rahoilla, ja niin se sitten toteutettiin. Tämän päivän valtion velasta on puolet Ahon hallituksen ottamaa.

Nyt ne kysymykset heille, jotka tietävät niihin vastaukset

Miltä nyt tuntuu 25-vuoden jälkeen SKOP:n pankkiireista ja työntekijöistä, kun olette eläneet rauhassa oman elämänne ja kasvattaen jälkikasvunne? Tuleeko teille koskaan mieleen meidän perheemme ja toisten yrittäjien ja velallisten kohtalo, kun ryöstitte meiltä yritykset, kodit ja varallisuuden? Ne kymmenetuhannet yrittäjät ja toiset velalliset, joiden elämäntyön ja kodit ryöstitte ja ajoitte tuhansia velallisia itsemurhaan?

- Miltä nyt tuntuu meidän yrityksemme avainhenkilöistä, jotka autoitte yrityksemme kaappauksessa, vaikka olimme teille tarjonneet hyvät työpaikat korkealla palkalla ja mielenkiintoisella työllä? Oletteko kertoneet jo lapsillenne, että teidän varallisuutenne on saatu lahjuksena SKOP:n roskapankista SKOP-Kiineistöt Oy:ltä, kun petitte työnantajanne?

- Miltä nyt tuntuu Sotkamon pankkiireista, jotka avustivat yrityksemme, varallisuutemme ja kotiemme ryöstössä, te jotka piditte varkaille säkin suuta avoinna?

- Miltä nyt tuntuu Sotkamon päättäjistä, kun saitte etua siitä, että meidän perhe tuhottiin, ryöstettiin ja olitte siinä apuna?

- Miltä nyt tuntuu KHT-tilintarkastajasta, kun autoit väärennetyillä lausunnoilla SKOP-pankkia yrityksemme kaappaamisessa? Samalla tuhoten lähes kolmenkymmen ihmisen sen hetkisen elämän ja suvun lähes sadan vuoden uutteran työn tuloksen?

- Miltä nyt tuntuu Kainuun syyttäjästä ja tuomareista, että edesautoitte sukumme tuhon ja ennen aikaiset kuolemat epäoikeudenmukaisilla tuomioillanne, jotka olivat Suomen lainsäädännön ja tuomarivalanne vastaisia?

. Miten te olette nauttineet elämästänne, jotka käsittelitte asioitamme: Korkeimman oikeuden tuomarit, Eduskunnan Oikeusasiamies, Oikeuskansleri, Konkurssiasiamies, kansanedustajat, ministerit jne, joilta pyysimme vain oikeutta, mutta annoitte vain vääryyttä?

Te kaikki edellä mainitut, ymmärrättekö te, että Suomessa oli silloin sama tilanne kuin Syyriassa ja Ukrainassa nyt? Seuraukset olivat tarakalleen samat, mutta te ohjasitte verenvuodatuksen sivummalle. Vuoden 1918 jälkeen 90-luvun pankkikriisiä voi verrata sisällissotaan, mutta nyt uhrien määrä salattiin.

Niin teidän, kuin minun elämäni on kallistunut loppua kohti, osa teistä on jo kuollut. Te varmaan pystyitte unohtamaan aiheuttamanne kärsimyksen, tuskan ja kuoleman, mutta minä en voi sitä koskaan unohtaa. Jälkeläisillenne se selviää myöhemmin, että millaisia te olitte ja minkälaisen valtavan kärsimyksen saitte aikaan.

En ole vieläkään pystynyt käsittelemään äitini ja kahden veljeni surmaa, jotka te aiheutitte, siitä ei ole edes epäilystä ja todisteet sen myös kertovat.

Olen sinnitellyt elossa nämä 25-vuotta, en vain meidän perheen vaan kaikkien pankkikriisin uhrien vuoksi, vaikka monet ovat jo toivoneet kuolemaani, sitä toivoitte jo 25-vuotta sitten, sen tiedän. Kuollut ryöstetty velallinen oli teidän tavoite. Samaa te toivoitte toisistakin 90-luvun pankkikriisin uhreista, että he päättäisivät päivänsä yksin, niin heidät voidaan unohtaa ja he eivät enää sätkyttele vastaan ja vaadi ryöstösaalista takaisin. Samoin, kun nyt vaaditaan pilkkijöitä, että kalat on tapettava heti, kun ne on avannosta nostettu.

Minulla on nyt vain yksi tehtävä suoritettavana

Käännätän englannin kielelle Keskusrikospoliisin rikostutkinnan, josta syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen SKOP:n pankkiireita vastaan, vaikka Keskusrikospoliisin rikostutkijat esittivät syytteiden nostamista ja Välimiesoikeuden pöytäkirjat Katinkullan tapauksesta, yhteensä noin 1.500 sivua. Niissä on mukana myös SKOP-pankin salaiset johtokunnan ja liiketoimintaryhmän pöytäkirjat konkurssisuunnitelmineen sekä KPMG Widerin kansainvälisen tilintarkastusyhteisön KHT-tilintarkastajan lainvastainen toiminta, jota Suomen oikeuslaitos on pitänyt hyväksyttävänä. Asiakirjoista olen muutamat julkaissut aiemmin blogeissani, Pyydän koko aineistosta lausunnot maailman yliopistojen rikosoikeuden asiantuntijoilta sekä julkaisen ne e-kirjoina eri maiden oikeusoppineiden ja sijoittajien luettaviksi ja arvioitavaksi Suomen oikeusjärjestelmän luotettavuudesta ja toimivuudesta. Olen jo aiemmin keskustellut aiheesta kansainvälisten sijoittajien kanssa ja heidän toivomuksestaan ne julkaisen, sillä he ovat ihmetelleet aiemmin, että heillä ei ole ollut tietoa Suomen oikeuskäytännöstä sekä välimiesmenettelyn ja tilintarkastuksen epäluotettavauudesta. Samalla tulee oikaistua myös Suomen 90-luvun pankkikriisistä vääristynyt kansainvälinen tieto, sen syistä ja seurauksista. Eli en anna arvioitavaksi omia mielipiteitäni vaan viralliset Katinkullan tapaukseen liittyvät asiakirjat, joista ilmenee selkeästi sadan miljoonan euron omaisuuden ryöstö Suomen oikeuslaitoksen tukemana.

ps. Sipilä tekee nyt samanlaiset temput SOTE:n ja Maakuntauudistuksen myötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

19Suosittele

19 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Pertti: "Aho ja Viinanen pelasivat mafiatyylistä peliä kiristääkseen valtiota epäonnistuneen ja ahneen pankkitoiminnan seurauksena."

Mafiapomona taisi kuitenkin olla presidentti Koivisto, koska kyseessä oli Koiviston määräämä ulkopolitiikka eli ETA-sopimuksen liitteisin oli kirjoitettu Suomen Pankkien vakavaisuuden nostamismääräys 8 %.n tasolle.

EY oli Suomelle tuon määräyksen antanut, koska Suomen pankkien vakavaraisuus ei täyttänyt direktiivin edellyttämää 8 %:n tasoa.

Eikä kysymys ollut spekulaatioista devalvaation suhteen. Koivisto pitkitti devalvaation tuloa tarkoituksella, koska

1. valtiopäväjärjestyksen vaikeutettuun säätämisjärjestykseen oli ETA- ja EU-sopimusten hyväksymistä varten saatava helpotus - poikkeuslaki (17.1.1992), joka verhottiin säästölaiksi.

2. Suomen Pankin toimivallan ryöstöä merkinnyt rahalaki oli vasta valmistelussa. Rahalaki oli saatava läpi eduskunnan ymmärtämättä, mistä oli kysymys.

Markka laitettiin kellumaan syyskuussa 1992, vasta, kun rahalaki oli tuotavissa eduskuntaan.

*

On siis kysymys paljon suuremmasta kokonaisuudesta kuin yrittäjien ajamisesta konkursseihin ja veronmaksajien kyykyttämisestä valtionvelan maksussa.
Kysymys oli valtiopetoksista, rikoksista jotka eivät vanhene.

Mauno Koiviston kuoltua Koiviston juoksupojat toki vastaavat tekemisistään valtakunnan oikeudessa.
On valtakunnaoikeuteen pienemmistäkin syistä viety.

Koiviston konklaavista seurasi, että pankinjohtajat tajusivat piikin olevan auki.

https://www.youtube.com/watch?v=jjWF2Bs5sUA

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Mikähän mahtaa olla SP:n pääjohtaja Kullbergin eron todellinen syy.
Syy ei voi olla päämisterin ja Suomen Pankin pääjohtajan kiistely.

Halusiko Kullberg erota, koska tulossa oli niin häpeällistä.
Likaisen työn tekijä kuitenkin oli seuraaja eli Sirkka Hämäläinen.

Haluttiinko syy vahvan markan politiikasta laittaa "erottamisessa" Kullbergin syyksi?

Aho ja Viinanen tietävät.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård Vastaus kommenttiin #3

Haastattelin talvella 1993 Mandatum pankin pääjohtajaa Björn Wahlroosia Vaihtoehto EU:lle lehteen, julkaistu keväällä 93 otsikolla "Maailma rahakasan päältä nähtynä". Nalle kertoi sisäpiirin tietonaan, että pääjohtaja Kullberg oli useita kertoja päättänyt lopettaa. Olisi omalta osaltaan luopunut vahvan markan politiikasta. Mauno Koivisto oli kuitenkin aina suostutellut Kullbergin jatkamaan. Erosi vasta huhtikuussa 1992.

Selityksenä harjoitetulle politiikalle Nalle piti yksinkertaisesti päättäjien tyhmyyttä. Olimme siis samaa mieltä vahvasta markasta.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #18

Minulla on TV:stä tallentamani nauhoitus tammikuulta 1993.
Olikohan kyseessä Ylen A-piste, jossa Koivisto oli todella raivostunut kolmelle professorille, jotka olivat arvostelleet häntä vahvan markan politiikasta.

Nimiä Koivisto ei maininnut, mutta oli todella vihainen.

Muistaakseni tuon A-pisteen jälkeen Koivisto oli kolmessa eri mediassa samana päivänä.
Muistelen, että yksi professoreista oli Sixten Korkman.

Pitääpä kaivaa esille.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Ilta-Sanomat uutisoi SKOP:in salaisesta pankkituesta:

"Suomen Pankin riskienseurantaosastolla alettiin valmistautua pahimpaan jo keväällä 1990, yli vuosi ennen lopullista romahdusta, kertoo Julkiseksi asiakirjaksi tullut pankin salainen muistio.

Lukuisten neuvonpitojen jälkeen Suomen Pankissa tehtiin 27.11.1990 historiallinen päätös: pankkitukihana avattiin, hiljaa ja vaivihkaa."

Suomen Pankin salainen SKOP:lle antama pankkituki viittaisi vahvistamattomaan tietoon, että Suomen Pankin (ja Mauno Koiviston) antamalla siunauksella Neuvostoliiton johtajien rahat oli talletettu SKOP:iin.

Ennen markan romahdusta valuutta tietenkin karkasi, koska tallettajat nostivat rahansa ja ostivat vahvalla markalla halpaa dollaria.

Hyvä kysymys on:
Oliko SKOP:iin tallettaminen Suomen (presidentti Koiviston) antama lahjus Neuvostoliiton kommunismin kaatamisessa?

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #4

Ilta-Sanomat :

"TILANNE OLI äärimmäisen vakava, kun sotilaskopteri laskeutui Kittilän lentokentälle iltapäivällä perjantaina 3. huhtikuuta vuonna 1992. Valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) ja Suomen Pankin johtaja Harri Holkeri (kok) tiesivät, että nyt oli tosi kyseessä."

Äkillinen valuuttapako oli ajanut Suomen talouden niin vakavaan syöksyyn, että politiikan ja talouden päättäjiä haalittiin kriisikokouksiin keväthangilta ympäri Suomea. Viinanen ja Holkeri olivat Ylläksellä hiihtelemässä. Puolustusvoimat järjesti heille yhteisen hätäkyydin Helsinkiin. "

Kuinka ollakaan kriisikokouksen eli "valuuttapaon päivälle" 3.4.1992 sattuu toinenkin hyvin merkittävä tapaus:

Korkein oikeus oli tuona samana päivänä tehnyt Tamperereen Alue-Säästöpankin yksipuolisesta koronnostosta ratkaisun lainanottajan hyväksi eli pankki hävisi.

Preidentti Koivisto oli esittänyt toistamiseen - vielä kaksi päivää ennen ratkaisua KKO 50:1992 - Korkeimman oikeuden presidentti Heinoselle toivomuksen ratkaisun tekemisestä pankin hyväksi.

Hallussani olevasta Koiviston konklaavin kutsumuistiosta käy ilmi Koiviston määräys ja se, että Heinonen ei totellut Koivistoa!

Katsokaa video!
https://www.youtube.com/watch?v=jjWF2Bs5sUA

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola Vastaus kommenttiin #5

Viime aikoihin saakka on oltu siinä käsityksessä, että Koivisto järjesti Korkeimman oikeuden kyykytys-konklaavinsa omasta aloitteestaan.

Kutsumuistioista selviää:
Ensimmäinen oikeuspoliittisen keskustelutilaisuuden järjestämisaloitteen teki Korkeimman oikeuden presidentti Olavi Heinonen, jotta hän mukaan tulevien juristien tuella olisi sanonut, että Hallitusmuodon 2 §:ään kirjoitetun vallan kolmijaon mukaan oikeuslaitos on riippumaton. Presidentti ei voi määrätä millaisia ratkaisuja tuomioistuinlaitos tekee.

Jo Koiviston esittäessä ratkaisun tekemistä pankin hyväksi Koivisto myös valmisteli valtiopetosta.

Myös valtiopetoksen valmistelusta saa elinkautisen vankeustuomion.

Erikoista on, että Korkeimman oikeuden presidentti Heinonen olisi ollut valtakunnanoikeuden puheenjohtaja!

Koiviston kuoltua rohkea tutkiva jourmalisti voisi mennä haastattelemaan Olavi Heinosta!

Koiviston vielä eläessä Heinonen vähätteli Koiviston konklaaviin liittyviä asioita.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Koivistonkin takana oli "mafiapomo", Aatos Erkko, suurin suomalainen Kekkosen jälkeen.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Hilppa Kimpanpää haastatteli Ylen Tänään iltapäivällä lähetyksessä 90-luvun laman aikaan Matti Auraa, joka silloin oli muistaakseni Keskuskauppakamarin johtaja. Matti Teuvonpoika kertoi, että Suomi on integraatiossa valintansa tehnyt ja sillä linjalla pitää jatkaa. Se tarkoittaa mm., että yrityskoko pitää saattaa kriittisen massan yläpuolelle. Niinpä mm. pankkiala pitää saada puoleen. Vaatimuksen pankkialasta hän esitti useampaan kertaan.

Tässäpä saattaa olla selitystä myös siihen, miksi Koiviston konklaavi järjestettiin. Yrityskoko piti saattaa kriittisen massan yläpuolelle kestämään eurooppalaista kilpailua. Tämä oli siis teoria ja uskomus päätösten taustalla.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos sulle Jorma vuosikymmenten työstäsi, kun olet tutkinut 90-luvun pankkikriisin syitä ja seurauksia. Arvokas työsi tulee jäämään historiaan ja tullaan vielä julkaisemaan kokonaisuutena.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Kiitoksia kiitoksistasi Pertti!

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tulee kysyneeksi miksi Suomi kerta toisensa jälkeen on astunut miinaan. Muistan aivanhyvin kun 1980 luvun lopussa rahamarkkinat vapautui ja pankit sai huseerata valuuttalainoilla. Tuhannet ja tuhannet yrittäjät menivät tähän valuuttalaina vipuun.

Suomen markka oli yliarvostettu 1990 luvun alussa Berliinissä Suomipojalla oli mukavaa olin kaverini kansa eräässä konferenssissa ja oli mukavaa olla seurueelle ravintolan pöydän isäntänä ja maksella viulut.

Esko Aho ja Iiro Viinanen olivat aseenkantajia ja toteuttivat Presidentti Mauno Koiviston antaman kartan mukaisesti Suomen talouden ohjausta. Suomi oli joutua IMF holhoukseen mutta siltä vältyttiin kirvelevillä toimenpiteillä, kauppa ei käynyt markkinat kutistui 1/4 osaan. Uhriksi joutui hyviä toiminnaltaan terveitä yrityksiä konkurssiin, joita toiset omistajat nyt vetää puhtaalta pöydältä.

Jos korkotaso ei olisi nyt näin alhainen olisi Suomi jälleen kerran 145 miljardin valti/kunta velkojen ja 6 miljardin tyottömyys korvausten vuoksi tosi ahdingossa jälleen. Suomea on nyt vetämässä kuiville kas kummaa taasen Keskusta ja Kokoomus sekä uutena Siniset.

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Yhtä asiaa jolla vietiin omaisuuksia hyvin paljon, jonka sain selville omakohtaisesti se, että kuluttajavirasto ja jopa silloisen pankkitarkastusviraston johtaja jolle soitin oli sitä mieltä, että velkaehtopaperista ei tarvinnut antaa kopiota lainanottajalle, ei lainaottaja tee sillä mitään?
Minusta tämä oli keskeinen juttu, näin pankit voivat lisätä mahdottomia ehtoja allekirjoitettuun paperiin josta en saanut kopiota, jossa minunkin tapauksessa oli, että suostun kaikkeen mitä pankki oli "jälkikäteen" laittanut, eli he voi ottaa asuinhuoneiston halttuun, realisoida sen haluamallaan hinnalla, että noin 90% maksettu(minun tapauksessa) uudehkon huoneistosta H:gissä saatava hinta jää pankille realisointi kustannuksista ja loppuvelka jää maksettavaksi?
Kaikki tämä ja paljon muuta valtiovallan siunauksella?
Minullakin kaikki lyhennykset velasta olin maksanut eräpäivänä tai etukäteen, mutta pankin jälkeenpäin lisäämää ehtoa vastaan ei voinut puolustautua, siinä luki, että velan saaja pitää koko ajan käyttötilillään kolminkertaisen summan, kuin mitä kulloin oli velan määrä ja asiakas hyväksyy, että pankki ottaa huoneiston halttuun ja realisoi jos en täytä allekirjoittamiani ehtoja, edellä kerrotulla tavalla!

Myös asian toista puolta sain kuulla kun ennen tätä tapausta, pankinjohtaja tarjosi OK taloa Helsingistä, uudempaa tai vanhempaa isompaa tai pienempää haluaamani hintaan? Kysyin riittääkö 1000mk niin johtaja totesi ihan mikä summa vaan, tule huomenna pankkiin katsotaan velkapapereita, millaisen talon haluat?
En uskaltanut ostaa, vaikka sehän oli valtiovallan hyväksymä maan tapa silloin!

Juha Hämäläinen

Pertti, ei tätä asiaa koskaan tulla enää oikeudessa käsittelemään missään. Lainlaatijat ovat pitäneet huolen siitä, että rikokset vanhenevat, vaikka näyttö on ilmiselvä. Tätä kutsutaan oikeudeksi ja Suomea oikeusvaltioksi.

Tässä asiassa ei oikeutta saa kuin omankäden kautta korkeintaan.

Pekka Iiskonmaki

''Kysymykseni teille, jotka aiheutitte äitini ja kahden veljeni kuoleman''

Rikolliset eivät tunne empatiaa. Tellervo Koivisto sentään hieman.

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Kiitos Pertti näistä kirjoituksista! 1990-luvun tapahtumat ovat niin kammottavia, että jo sen takia kannattaa elää, että pitää näitä asioita pinnalla.

Ihmiset, jotka toimivat yrittäjinä tuon ajan, hyvin tietävät mitä tämä merkitsi. Kaikki meni, joillakin jopa henkikin oman käden kautta. Itseäni piti hengissä silloin pienet lapseni. Ajattelin, että minun on pakko jaksaa, koska tiesin, että jos minä luovutan, en voi taata lasteni tulevaisuutta. Onneksi jaksoin, koska kaikki ovat kouluttautuneet ja elättävät itse itsensä.

Katkeruus on kuitenkin suuri silloisia päättäjiämme kohtaan, koska me yrittäjät olisimme voineet itse maksaa velkamme 5% niiden arvosta, eikä lihottaa tällä norjalaista perintäyhtiötä. Kun olisimme taas päässeet jaloillemme, yrittäjyyttä olisi voinut jatkaa, mutta suomalainen yrittäjyys nimenomaan haluttiin tuhota.

1990-luvun tapahtumat eivät saa toistua ja siksi päättäjiämme on muistutettava näistä uudestaan ja uudestaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmennyt lentokapteeni ja kauppatieteiden tohtori Heikki Urmas esitti 1990-luvun laman aikana, että kelvollisia yrityksiä tuettaisiin, mutta häntä Ahon hallitus ei tietenkään kuunnellut. Ihmisen raadollisuus tuli esiin ja alkoi yritysten lahtaus. En pidä lainkaan ihmeellisenä sitä, jos historia toistaa jälleen itseään.

”Pankkien ulkomainen bruttovelka oli vuonna 1993 lähes 150 miljardia markkaa, josta SYP oli ottanut 53 miljardia, KOP 42 miljardia, Postipankki 26 miljardia, SKOP 20 miljardia ja OKO 8 miljardia. Suomen pankin valuuttavarantoon verrattuna velkamäärä oli kymmenkertainen.” (Lähde: Antti-Pekka Pietilä: ”Pankkikirja” sivu 38).

Silloin otettiin velkaa ulkomailta ja nyt on luotu järjestelmä, jossa ”rahaa luodaan tyhjästä.” Viittaan Hesarissa 4.5.2017 olleeseen artikkeliin ”Pankkien rahanluonti luo riskiä”. Siinä saksalainen taloustieteilijä Michael Kumhof kertoo, miten pankit luovat rahaa tyhjästä. Sitä voisi kutsua ”enter-rahaksi”, jossa rahan luonti viimeistellään näppäimistön enter-painikkeella.

Rakennusbuumi ainakin pääkaupunkiseudulla tuntuu olevan melkoinen ja sitä tehdään pitkälti velkarahalla mm. yhtiölainajärjestelyillä. Tästä saattaa syntyä ”sudenkuoppia” vielä monelle tulevaisuudessa. Ei ole hyvä saattaa itseään liian riippuvaiseksi pankista talouden suhteen. Korot määrätään nyt Frankfurtissa, ei Helsingissä.

Käyttäjän IluPilu kuva
Ilkka Ali-Melkkilä

Pertti, pieni mutta merkityksellinen tosiasian lisäys. Suomenpankki otti SKOP:n haltuunsa 17.9.1991. Pankin johtoon asetettiin Kaarlo Jännäri suomen pankista. Kaikki mainitsemasi väärinkäytökset. Sisäpiirikaupat yms. Ovat tapahtuneet suoraan Suomenpankin sekä valtion poliittisen ohjauksen toimenpiteinä. Yhtenä tavoitteena KOP:n ja SYP:n pelastaminen säästöpankkuen hyvillä osilla. Etenkin KOP oli hyvin lähellä skandaalia. Viinanen ko. Pankin miehiä jne. Toivottavasti dokumenttisi käännettynä sekä jaettuna maailmalle avaavat silmiä ja suita, jotta päivänäjonain suomessakin kansa saa tietää totuuden tästä itäblokin viimeisestä rotanpesästä.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Ja syynä oli Erkon halu saattaa Suomi EU:n jäseneksi.

Käyttäjän jormaajaakkola kuva
Jorma Jaakkola

Ilkka, ota yhteyttä yhteistyön merkeissä!

Yhteystietoni löytyvät profiilistani.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joka vaivojansa valittaa on vaivojensa vanki.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Valitan satojen tuhansien puolesta ja varoitan Suomen nykyisestä tilanteesta. Nuo vanhat sanonnat minua eivät estä, sillä ne on tehty kansan alistamiseksi ryöväreiden edessä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaarlo Kramsu jatkoi runoaan:

Parempi orjan elämää on kuolo hirsipuussa.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Valitin jo kesällä 1991, jolloin Keskipohjanmaa julkaisi kirjoitukseni Integraatiolama. Monet suuremmat lehdet eivät olleet julkaisseet. Kirjoitus löytyy suurennettavana kuvana osoitteesta toisinajattelija.fi. On laitettu sinne 15.12.2014. Pitää siis selata hieman taaksepäin.

Käyttäjän AnttiKaisla kuva
Antti Kaisla

Vanhemmiltani meni talo ja terveys pankkikriisin seurauksena.Isäni oli pari vuotta aikaisemmin myynyt yrityksensä parille entiselle työntekijälleen. SKOPin mukaan isäni oli taannut pari näiden veijareiden isoa lainaa. Isäni yritti monta kertaa saada nähdäkseen näitä dokumentteja joissa väitettin olevan hänen allekirjoituksensa, mutta SKOPin lakimies esti sen aina. Mauno Strandénin kommentti taas palautti tämän mieleen. Tällaista on siis tapahtunut muillekin. Tuntuu siltä, että suurin osa suomalaisista ei usko, että tällaista voi tapahtua Suomessa. Itsellänikin olisi ehkä vaikeuksia uskoa sitä, ellen olisi läheltä seurannut ja itsekin joutunut pankkikriisin seurauksia maksamaan.
Kiitoksia Pertti Lindemanille (kuin myös Hilkka Laikolle, Ritva Puolakalle ja monelle muulle) siitä, että jaksatte pitää asiaa esillä. Olen itse niin lapsellinen, että jaksan uskoa, että jonakin päivänä saamme oikeutta.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Me oikeasti yritämme saada kaikille ryöstetyille edes hitusen oikeutta. Meitä on valtavasti ja toiset eivät oikeasti usko, että me olemme oikeassa, pankit ja poliitikot väärässä. Mediaa ei kiinnosta kuunnella meitä ja tutkia asioita, mutta poliitikkojen selitykset uskotaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset