PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kenellä on eniten suomalaisista kerättyä tietoa hallussaan?

Tietoa on kerätty pitkään ja todella laajasti. Facebookin tiedonkeruu häviää sille reippaasti. 

Siltä löytyy henkilökohtaista ja ruokakuntakohtaista tietoa. Tietoa elämäntavoista, seuralaista ja tottumuksista. Tietoa sairauksista, hyvistä ja huonoista tavoista. Suruista ja iloista, senkin ne tietävät tarkkaan kuka on päässyt ripille, ylioppilaaksi, kuka on sairastunut tai kuollut. Kenellä on kissa tai koira, marsut ja linnutkin on tiedossa. Ajokilometrit ja pysähdyspaikat tietävät, kun reissuun lähtee ja seurueeseen kuuluvatkaan ei jää heiltä pimentoon. Kenen kanssa yösi olet viettänyt samoissa vällyissä vai eri sängyissä.

Puoluekantakin ja muu aktiivinen toiminta selviää, kun yhdessä ruokailee tai kahvittelee.

Tiedonkerääjät ovat vielä omatoimisia, kun pankkitilinkin olivat minulle avanneet lupaa kysymättä, selvisi viime kesänä Suomessa käydessäni, vaikka en ole Suomessa asunut ja kirjoilla ollut kahteenkymmeneen vuoteen.  Käytettiinkö henkilökotaisia tietojani tietosuojalain vastaisesti, kun ne luovutettiin pankille? Yllättävää se oli myös siksi, että olin aiemmin yrittänyt avata tiliä Suomessa toisessa pankissa, mutta eivät suostuneet avaamaan tiliä, koska en asu Suomessa.

Kaiken tämän tiedon suomalaiset ovat jakaneet ymmärtämättömyyttään, sillä media ei ole tätä edes otsikoihin nostanut!

Miten tämä on ollut mahdollista?

S-etukortti on sen takana, joka kerta kaupassa, kahvilassa, huoltoasemalla, ravintolassa, hotellissa, silmälasiliikkeessä, hammaslääkärillä, laivalla…niissä kaikissa paikoissa, jossa S-etukortti käy, niin Sinusta on kerätty tietoja! Kaikki se mitä olet ostanut, juonut, syönyt, kenen kanssa jne.

S-ryhmästä tiedot ovat salaisia?

Pyysin pari viikkoa sitten Tilastokeskukselta tietoja S-ryhmän markkinaosuuksista maakunnittain, sillä valtakunnallinen markkinaosuus ei kerro totuutta, niin sain tällaisen vastauksen ja harmittelin, että kun tietoa sieltä en saa tähän tapaan:

Totesin lähettämässäni sähköpostissa Tilastokeskukselle ”Se on kyllä harmi, sillä valtakunnalliset markkinaosuudet eivät kerro tilannetta koko maassa.”

Ja Tilastokeskus vastasi näin: ”Hei, näinhän se on, mutta meillä ei valitettavasti ole valtuuksia jakaa tällaista dataa, vaan se on salassa pidettävää tietoa.”  Eli S-ryhmä kokoaa miljoonista asiakkaistaan tarkkaa tietoa, mutta S-ryhmää koskeva tieto on salaista? Hyvät poliitikot ja virkamiehet, tietosuojasta ja maan turvallisuudesta vastaavat, miten tämä on mahdollista? 

Hienoa suomalaiset, elämänne on tarkkaan tallessa, niin mainontaan kuin väärinkäyttöön! 

Kerätyillä tiedoilla voi joku yksittäinen henkilö tai ryhmä tehdä hetkessä miljoonatilin jonnekin veroparatiisiin pankkiin. Joku voi ymmärtämättömyyttään ajatella, että tiedot ovat turvassa? Eivät ole, kun ne eivät ole turvassa maailman suurimmillakaan yhtiöillä!

Mistä voi S-ryhmän etukortin haltija katsoa ja tulostaa itselleen kaiken sen tiedon, mitä kortin haltijasta on kerätty ja miten sitä on käytetty?

Milloin S-ryhmän johto on julkisesti kuultavana, että selviäsi, miten he ovat saamiaan tieoja käyttäneet viimeiset 20-vuotta, ja kenelle niitä on luovutettu? Onko S-pankin asiakkaiden korttien käyttöä tilastoitu ja tietoa käytetty S-ryhmän muussa liiketoiminnassa? Sillä niillä tiedoilla saadaan kerättyä tärkeä tieto siitä, että missä muualla S-ryhmän asiakas tuhlaa. Sillä tiedolla on merkitystä, kun laajennetaan monopolia kyliin ja kaupunkeihin. Maakunnissa monopoliasemassa oleva kauppa-/ ravintola- / huoltamoketju pystyy syömään kaikki kilpailijat ympäriltään riittävällä asiakasvirtatiedolla. 

Media on nyt täynnä Brother Christmasia, jolta vaaditaan pienimmätkin tiedot, mutta...

Nyt voisi saada selvityksen siitä, että ketkä henkilöt ovat saaneet tavallista asiakasta suuremmat alennukset, ja kuinka suuret rahalliset edut, S-ryhmän tuotteista ja palveluista, sillä niiden täytyisi olla julkista tietoa korruption estämiseksi. Vaikka Suomessa ei ole ollut tapana esittää inhottavia kysymyksiä isoille toimijoille, poliitikoille ja virkamiehille, niin siitä soisi tulevan tapa tulevaisuuden Suomessa.

Ehkä on syytä tutkia kotimaan tilannetta samalla tavoin, kuin maailmalla kohistaan suuremmista toimijoista.

Tieto on valtaa - Tieto on rahaa - Tieto on vaara - Tieto on korruption yksi syy

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pertti, Virossa on kehitetty ja käytössä oleva ympäri maailmaa kehuttu potilas- ja kansalaistietokanta, joka toteutettiin vain 10 miljoonan euron kuluin.

Suomessa on käytetty miljardeja euroja julkisiin tietojärjestelmiin, jotka ovat käyttäjilleen esim. lääkäreille täysiä susia.

Virossa kerätään nyt ennakkoluulottomasti DNA-tietokantaa koko kansasta, joka varmaankin yleistyy maailman laajuisesti 2020-luvulla maailman kehittyneimmissä maissa.

On täysin satavarmaa, että puolisoiden kanssakäymisen tilannetta arvioidaan jatkossa DNA-perusteisesti vanhojen keinojen ja flirttailun sijaan.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Lauri, olen niistä hyvin perillä, mutta niitä ei voi verrata blogissani olevaan tiedon keruuseen, jonka käyttötarkoitus on kaupallinen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Julkisen ja kaupallisen tiedon raja on häilyvä ja hiuksenhieno.

Mm. Trafi taitaa olla eräs suurimmista tietoyhteyksien kauppaajista Suomessa.

Vanhalla punaisella Ladalla ajavalla ja uudella isolla mustalla Audilla ajavilla on erilaiset kulutustottumukset.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman Vastaus kommenttiin #3

Lauri, et taida ymmärtää, että miten laaja on S-ryhmän tietokanta suomalaisista ja mitä kaikkea tietokannasta voi saada selville?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #7

Varmasti olet asiassa aivan oikeassa. Pankeillakin on omat pisteytyksensä asiakkaistaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Ja mitä kansalaisten sotepisteytykseen tulee - ottamatta kuitenkaan kantaa sen tarpeellisuuteen - niin Keskisuomalaisen verkkouutisissa (Kotimaa 12.04.2018 06:30) kerrottiin näin:

"Henkilökohtainen pisteytys huomioi ihmisten väliset erot – näillä perusteilla sinullekin lasketaan hinta":

Ikä ja muut tekijät vaikuttavat korvauksiin ryhmätasolla.

THL selvittää parhaillaan korvausmallia, jonka perusteella maakunta maksaisi tuleville sote-keskuksille asiakkaista. Mallissa sote-keskuksen saama kokonaiskorvaus riippuisi siitä, millainen asiakaskirjo keskukseen on listautunut. Korvaussummassa huomioidaan muun muassa kunkin asiakkaan ikä, sukupuoli, perussairaudet ja se, onko hän työterveyshuollon asiakas.
THL selvittää parhaillaan korvausmallia, jonka perusteella maakunta maksaisi tuleville sote-keskuksille asiakkaista. Mallissa sote-keskuksen saama kokonaiskorvaus riippuisi siitä, millainen asiakaskirjo keskukseen on listautunut. Korvaussummassa huomioidaan muun muassa kunkin asiakkaan ikä, sukupuoli, perussairaudet ja se, onko hän työterveyshuollon asiakas.

Sote-keskukset saavat tulevaisuudessa asiakkaista näiden henkilökohtaiseen riskiin perustuvan maksun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) parhaillaan työstettävä korvausmalli ottaa laskennassa huomioon paitsi iän ja sairasteluhistorian, myös erilaisia sosioekonomisia tekijöitä kuten koulutuksen ja työllisyystilanteen.

Mallin julkitulo keskiviikkona herätti runsaasti keskustelua ja huolta kansalaisten pisteytyksestä ja tietosuojasta.

– Tarkoituksena on ottaa huomioon paitsi asiakasmäärä myös sellaiset asiakkaisiin liittyvät tekijät, jotka vaikuttavat tilastollisesti kustannuksiin, hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Sairastavuutta on tarkoitus seurata muun muassa sen perusteella, onko käytössä erityiskorvattavia lääkkeitä tai esimerkiksi diabetesta ja verenpainetta.

– Niiden perusteella tiedämme, paljonko ne keskimääräisesti vaikuttavat kustannuksiin.

Keskustelua herättänyt malli huomioi Järvisen mukaan sen, millaiseksi sote-keskuksen asiakaskunta muodostuu. Pelkkä käyntimäärä ei antaisi samaa kuvaa.

– Sama kapitaatiomalli on jo nyt käytössä kuntien valtionosuuksissa, jotka määräytyvät asukasluvun ja tiettyjen tarvetekijöiden perusteella. Siinä ei tosin mennä yhtä pitkälle yksilötasolla kuin tässä uudessa mallissa.

Jos maksu olisi kaikista asiakkaista samansuuruinen, sote-keskukset tavoittelisivat asiakkaikseen mahdollisimman nuoria ja terveitä ihmisiä. Maksu napsahtaisi kassaan, mutta hoidon tarvetta ei välttämättä olisi lainkaan.

– Pohdittavana on vielä se, miten työterveyshuolto ja sen kattavuus vaikuttaa tähän kapitaatiokertoimeen. Toinen samantyyppinen tilanne on opiskelijoilla, joille kuuluu opiskelijaterveydenhuolto. Näihin haetaan ratkaisuja.

"Yksityisyydensuoja pysyy"

Korvauskriteerit määritellään THL:ssä ja maksut hoitaa Kela. THL:n tutkimuspäällikkö Timo Seppälä oikoi keskiviikkona huolta siitä, että palveluntuottajat voisivat saada tietoonsa asiakkaiden yksityisyydensuojaan kuuluvia asioita.

Seppälän mukaan kriteerit tehdään tavallisena rekisteritutkimuksena, jossa yhdistetään muun muassa Tilastokeskuksen, Väestörekisterikeskuksen ja Kelan tietoja.

– Ei ole sellaista rekisteriä, johon tulisi suomalaisten kaikki tiedot, Seppälä sanoo.

THL:n ehdotus korvausperusteista valmistunee Järvisen mukaan alkukesään mennessä. Tarkoitus olisi, että korvausperusteita voitaisiin käyttää myös valinnanvapauskokeiluissa tänä ja ensi vuonna.

Keski-Uudenmaan soten valinnanvapauskokeilussa hinnoittelussa otettiin huomioon ensin palveluiden todelliset kustannukset ja asiakkaan luvalla myös terveyshistoriaa. Sen perusteella laskettiin korjauskerroin kapitaatioon.

– Tämänhetkisen arvion mukaan malli, joka huomioi sen, onko asiakaskunnalla paljon vai vähän palveluntarvetta, olisi toimiva palveluntuottajien kannalta, sote-hankejohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo.

Tilastokeskuksen johtaja Timo Koskimäki sanoo pyytäneensä lisäselvitystä siitä, mitä Tilastokeskuksen tietoja THL olisi aikeissa käyttää.

– Tilastojen perusaineistoa saa käyttää tutkimuksiin ja tilastollisiin selvityksiin. Näyttää siltä, että tuossa on jonkinlainen hallinnollinen käyttötarkoitus, johon emme voi luovuttaa tietoja. Kun hakee käyttölupaa, pitää aina perustella, mihin tietoja käytetään.

Koskimäki kaipaisi lisätietoja myös siitä, jääkö johonkin kohtaa järjestelmää mahdollisuus purkaa ihmisiä koskevia riskiprofiileja.

– Huoli vähän hälveni siitä, kun pisteytysmateriaali näyttäisi pysyvän aika rajatussa käytössä.

Kapitaatiomaksua jo kokeiltu

Suomalaiset voivat valita vuoden 2021 alusta lähtien oman sote-keskuksensa. Keskusta saa vaihtaa puolen vuoden välein.

Sote-keskus saa asiakkaasta vuosi- tai kuukausikorvauksen, jota kutsutaan kapitaatiokorvaukseksi.

Kapitaatiomaksu määritellään asiakkaan henkilökohtaisen riskin mukaan. Jokaisella ei ole omaa ”hintaa” vaan pisteytys tehdään tiettyyn ryhmään kuuluvana. Sote-keskus ei saa tietoonsa asiakaskohtaista korvausta.

Valinnanvapauskokeilussa on muun muassa Jyväskylässä käytössä malli, jossa kaupunki maksaa palveluntuottajille jokaisesta asiakkaasta muun muassa ikään perustuvaa vuosimaksua. Korvauksen hinta perustuu tässä mallissa Jyväskylän vuoden 2015 tilinpäätöksen mukaisiin kustannuksiin. Korvausten suuruus vaihtelee 100 eurosta yli 460 euroon.

Keski-Uudenmaan valinnanvapauskokeilun kapitaatiohinnat vaihtelevat kuudessa kunnassa 100 eurosta 458 euroon.

Tarja Koljonen / Uutissuomalainen"

--

Kyllähän tästä voidaan jo päätellä, että yksilöllisiä terveystietojamme kerätään, yhdistellään ja käsitellään jo nyt. Onko meiltä kuitenkaan kysytty siihen lupaa?! Ei minulta ainakaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Mikä on tämä trendi yrittää saada lakeja voimaan vastoin perustuslakia? Nyt on jo erittäin monta ihan hilkulla perustuslain mukaista lakiehdotusta tyrkyllä voimaansaatettaviksi laeiksi - ja niistä isoimmat tottakai nyt sote- ja maakuntauudistusta koskevia, mm. sotepisteytys.

Nyt on samaan aikaan eduskunnan käsittelyssä mm. biopankkia koskevat lait, joista olisi tarkoitus saada myös perustuslakiavaliokunnan lausunnot. Näistä biopankkiasioista ei olekaan meille kansalaisille kerrottu vielä mitään, vaikka nekin on kaavailtu saatettavan voimaan jo nyt kesällä?!

Ei ihme, että perustuslakivaliokunnassa tarvitaan jo korvatulppia, jos tällainen tykitys on siellä menossa!

Onko tässä taktiikkana saada perustuslakivaliokunta niin turvoksiin käsiteltävistä asioista, että kun ollaan juhannuksessa, niin kaikki käsittelyssä olevat lait hyväksytään ihan vain sitä syystä, että lopen väsyneinä päästään raahautumaan kesälomalle...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

S-ryhmä pystyy tekemään sote pisteytyksen suomalasista kaikista tarkimmin omalla tietokannallaan.

Tiesitkö?

"KOSKA PELKKÄ VALISTUS ei näytä tehoavan, pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot. Sairausvakuutuksessa ja julkisen terveydenhoidon maksuissa voitaisiin antaa alennusta niille ihmisille, jotka noudattavat terveitä elintapoja. Näin syntyisi säästöä, joka voitaisiin käyttää vaikka kasvaviin vanhustenhoidon kuluihin", Esko Aho sanoo.” Hän uskoo, että taloudellisilla kepeillä ja porkkanoilla saataisiin enemmän aikaan kuin lempeällä valistuksella ja vetoamalla ihmisten ymmärryskykyyn." Lähde: Helsingin Sanomat 1.9.2005.

Sipilän sote ja maakuntauudistuksen taustalla on neuvonantajana ex-pääministeri Esko Aho, joka ajaa korotettuja maksuja heille, jotka elävät ”epäterveellisesti”, mitä se sitten tarkoittaakaan? Tarkoittaako se sitä, että joka tupakoi, nauttii alkoholia, nukkuu vähän, stressaa itsensä työssä, harrastaa urheilua loukkaantumisriskistä huolimatta, harrastaa uskontona mielenterveyden menettämisen uhalla, makaa sohvalla illat katsoen televisiota jne.

” "KERRASSAAN MIELETÖN ajatus. Rahat kerättäisiin tuon mallin mukaan kaikkein köyhimmiltä, sillä epäterveelliset elintavat ja sairastavuus kasautuvat siihen väestönosaan, jolla on vähiten koulutusta ja pienimmät tulot." "Kun eettiset ohjeet velvoittavat hoitamaan kaikki ihmiset varallisuudesta riippumatta, kaatuisi köyhimpien kalliimpi hoito kuitenkin yhteiskunnan niskaan", SOSIAALI- JA terveysministeriön ylijohtaja Kimmo Leppo sanoo.” Lähde: Helsingin Sanomat 1.9.2005"

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251999-k...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Jos ei muuta hyötyä EUsta ole, niin 25.5 voi käydä S-ryhmältä kysymässä mitä tietoja heillä on "minusta" ja jos haluaa, niin voi tämän jälkeen pyytää unohtamaan omat tietonsa. Kerääminen tuskin loppuu, mutta niiden käyttö ei pitäisi olla mahdollista...tosin miten sen sitten varmistaa ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset