PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Nyt peli poikki, sote ja maakuntauudistus päätökset vaalien jälkeen

  • Valtionvelan kehitys 1980-2014. Lähde Velkakello.fi
    Valtionvelan kehitys 1980-2014. Lähde Velkakello.fi

On selkeästi nähtävissä, ja asiantuntijoiden lausunnoista pääteltävissä, että sote ei säästä ja maakuntauudistus vaarantaa maakuntien demokratian.

Kummassakaan ei ole kyse edistyksestä, ei sote säätöistä tai maakuntien toiminnan tehostamisesta vaan siitä, että kuka pääsee rahastamaan ja valtaan.

Keskustapuolue näytti jo hallituksessa voimansa Esko Ahon johdolla, 1991-95, miten kansaa voidaan höynäyttää ja tuhlata veronmaksajien rahat kuin tuhka tulleen. Summa oli niin järkyttävä, että tiedotusvälineet eivät silloin, eikä vielä tänäkään päivänä, ole uskaltaneet sitä otsikoissa julkistaa, jonka Esko Ahon hallitus otti valtiolle velkaa. Se summa oli 300miljardia markkaa, eli 50miljardia euroa, joka on puolet tämän päivän valtionvelasta ja melkein sama summa kuin valtion budjetti vuonna 2018.

Valvontaa veronmaksajien rahojen käytöstä ei ollut, ja seurauksia silloin ei pohdittu. Niitä nähdään tämän päivän köyhyydessä, nuorten syrjäytymisessä, koulutustason laskussa, vanhusten hoidon alasajossa, eläkkeiden pienemisessä vuosi vuodelta, työttömyytenä, eriavoistumisena, sosiaalihuollon kasvavina menoina ja lista on loputon.

Tällä sote- ja maakuntauudistus kiireellä saatetaan tehdä sellaisia vahinkoja, että seuraavat sukupolvet kärsivät katastrofin, joka romahduttaa Suomen hyvinvointivaltiona!

Vahingoista viisastuneena on paras ratkaisu se, että vasta vaalien jälkeen lopullinen käsittely. Siihen mennessä on saatu selvyys molempiin uudistuksiin ja arvioitu todelliset edut ja haitat. Emme saa päästää Sipilän hallitusta siihen tilanteeseen, että päätökset tehdään kiireellä, ja myöhemmin hallitus pesasee vain kätensä niistä ongelmista ja ikävistä seurauksista, jotka sote- ja maakuntauudistuksesta mahdollisesti seuraa. 

Sote- ja maakuntauudistuksen lykkääminen ei aiheuta vahinkoja, mutta niiden kiirehtiminen aiheuttaa varmasti vahinkoa.

Veronmaksajien piikki ei saa olla sepposen selällään auki, ja samalla estetään hyväveliverkostoa keräämästä veromaksajien rahat sote-uudistuksesta.

Uudet vaalit keskeyttävät esteellisyys- ja korruptiokierteen, joita Suomessa ei koskaan tutkita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Peli poikki ja hyvä niin. Maakuntavaaleissa ehdokkaina kansanedustajatkin.
Mahdollista maakuntaedustaja Sipilää siis valvoisi kansanedustaja Sipilä.

Löysiä on kansanedustajien toimet kun moneen kerkiää.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

1#
"Mahdollista maakuntaedustaja Sipilää siis valvoisi kansanedustaja Sipilä."
Sama tilannehan on ollut kuntapolitiikassa aina, ja on vain kehuskeltu kun kunnalla on "oma kansanedustaja".
Elämää suurempia vaikeuksia ei ole ollut.
Onkohan jopa niin että joku EUnukkikin kerkiää kunnantalolla tai kaupungintalolla kokoustamaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ja sama tilannehan tulee jatkumaan. Miljardilainoin eletään ja lääkäreihin jonotetaan.

Käyttäjän YrjHelanen kuva
Yrjö Helanen

Näin jälkikäteen sanottuna 90-luvun lamasta selvittiin vaikka ei helpolla. Tästä kiitos silloisille vastuun kantajille. Mitä tulee kehitykseen ja muutokseen näissä on aina riskinsä. Mitä taas tulee nykytilanteeseen tässäkin on riskinsä, eli terveyden- ja sosiaalihuolto eivät kykene suoriutumaan tehtävistään. Parempi askel eteen kuin jäädä uiskentelemaan seisovaan veteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset