PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Some saattaa keskeyttää uusien innovaatioiden ja ideoiden toteutumisen

'Ennen meillä oli vaan kapeakatseiset kirjanoppineet insinöörit, juristit ja muut, jotka tyrmäsivät ymmärtämättömyyttään uudet ideat, visiot ja innovaatiot.

Nyt meillä on some, jonne jos uskaltaa kerran laittamaan uuden kehittämisidean koskien mitä tahansa, niin joku typerys ampuu sen alas kertalaakista. Yleensä se typerys on sellainen henkilö, jolla ei ole kompetenssia ottaa kantaa puoleen tai toiseen.

Tässä on se pahapuoli, että ne henkilöt, joilla pursuaa ideoita ja visioita, joilla on ammattiosaamista tai elämänkokemuksen kautta näkemystä, niin säikähtävät saamaansa vastaanottoa ideoilleen, jolloin niitä ei edes tuoda julki.

Einsteinkin olisi saattanut jättää muutaman idean kertomatta ja patenttihakemuksen jättämättä nykymaailmassa. 

Kopernikus olisi some aikakaudella luovuttanut jo alkumetreillä. Aurinko kiertäisi vielä maapalloa ja  Galileo Galilei ei olisi edes Kopernikuksen ideasta kuullut. Some voittaa Vatikaaninkin. 

On aivan eri asia asiantuntemuksella tai ilman sitä, arkumentoida uusien ideoiden hyviä ja huonoja puolia, kuin puskasta laukoa typeriä mielipiteitä.

Somessa liikkuu myös ideakaappareita, jotka tyrmäävät uudet ideat saadakseen ne itse, tai toimeksiantajansa hyödyntää.

Typeryksien kapeakatseisuus ja näköalattomuus tuhoaa kehityksen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Aulis Saarijärvi

Oman kokemukseni jälkeen näistä Keksintösäätiö, Tekes, Sitra ja hautomot yms on hyötyä suurille firmoille, joita palvellaan, ei yksityiselle ihmiselle. Suunto, Rautaruukki ja Neste saavat varmasti hyvän vastaanoton ja kaiken teknistaloudellisen avun.

Yksityisen ihmisen saadakseen jotakin apua, ei vielä puhuta edes rahoituksesta, pitää esitellä ja näyttää innovaationsa. Siinä samassa hän menettää mahdollisuuden hakea patenttia. Laki kun sanoo, ettei jo esillä ollutta innovaatiota voida patentoida, vaikka siinä olisi sen hokema ”korvaisi jo olemassa olevia vastaavia keksintöjä!”

Saat siis inua ja pyydellä vaikkapa lujuuslaskelmiin apua, mutta joudut näyttämään ikiliikkujasi laumalle tympääntyneitä diiiplooomiinisnööööriä. On kuin tekisit omeletin, rikkomatta munaa. Saadaksesi protopajaan ajatuksesi, pitää jo allekirjoitella papereita, jossa mahdollisen keksinnön taloushyötyä alkaakin saamaan säätiö!

Itseltäni loppui innostus vuosituhannen vaihteen jälkeen keksimiseen, täälläkin kertomani raskaan kaluston jousirakenteen mennessä Saksaan Schmittille. Se oli liian monen kädessä täällä Suomessa. Joku teki rahaa kai virkansa sivutuotteena.

Somessa keksijän ei pidä lausua sanaakaan.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Hei,

olen mikroleviin ja kiertotalouteen liittyvät keksintöni julkaissut vapaasti - en siis antautunut markkinavoimien alaisuuteen, jolloin näistä ei voisi ketään lukea mm. salassapitosopimusten vuoksi.

Se on siis jonkinlainen etuoikeutus, ku nyt näistä voikin ketä tahansa lukea netistä.

Olen ottanut yhteyttä n. 1500 byrokraattiin, jotka omien sanojensa mukaan - tällaisia ideoita erityisesti edistävät, onhan kiertotalous hallituksen kärkihanke.

Olisin pitänyt sitäkin hyvänä, jos edes joku olisi antanut arvion systeemistäni. Mutta miksi valtio on täysin kuuromykkä? Olen soitellut, lähetellyt sähköposteja ja tähän on mennyt huomattavasti energiaa ja aikaa.

Nyt kun olen ymmärtänyt, että valtiolla ei ole mitään halua alkaa tekemään asiota oikein, vaan korkeintaan perustella jotain kännykkäfirmoja, niin on se aika turhauttavaa koska kyllä joku tällaiset mikrolevä keksinnöt sitten Kiinassa "pöllii" - vaikka ne onkin saatettu siis ilmaiseksi kaikille, niin miksei Suomi halua hyötyä niistä laisinkaan?

Esitykseni maatalouden uudistuksesta mikrolevällä löytyy täältä:

http://lentonenhenri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2567...

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Eikö olekin turhauttavaa ja lannistavaa, kun tarjoaa kehitystä ja ratkaisuja, niin kukaan ei viitsi edes tutustua. Suomi on jämähtänyt paikoilleen, mutta poliitikot ajavat hyvien yhteikuntarakenteiden uuditusta huonompaan suuntaan. Syy on se, ettei ajeta enää yhteistä etua.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #11

Lukaiseppa ihmeessä läpi, Suomen maataloustalkoissa varmasti jokainen voi tehdä jotain? :)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Toinen tuohon liittyvä ongelma on nykyajan "siveyspuritaanit". Vaikka olisit avaintekijä yhdessä historian suurimmissa hankkeissa, niin olet heidän pahin vihollisensa, jos satut kuvaan ja satut käyttämään esim. vähänkin jotakin loukkaavaa paitaa.

https://www.theguardian.com/science/2014/nov/14/ro...

Samoilta puritaaneilta tulee myös sukupuolikiintiöt esim. juurikin tutkimuaaloillen sun muille paremmille hommille. Siinäkin potkitaan parhaiten pärjäävät pihalle ja otetaan haarovälien mukaan osa porukasta välittämättä siitä miten tasokkaita he ovat verrattuna potkittuihin.

Ja viimeisenä on se idioottimaisuus, että yritetään saada "natseille" tai ylipäätänsä väärämielisille potkuja olivat he miten ansioituneita tahansa. Kyllähän meillekin natsien maailmansodan aikana keksimät keksinnöt ovat kelvanneet. Muutenkin eikö olisi parempi pitää heidät töissä kuin työttömänä, niin heillä olisi vähemmän aikaa keskittyä väärämielisyyden levittämiseen.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Minun kahdellakin eri tavalla hyödyllisyysmallisuojalla suojattua tavaraa alkoi myös muut valmistamaan.
Kun asianajajani soitti Patentti ja rekisteritoimistoon siellä oli ruvettu nauramaan ?
Tietääköhän kukaan miten paljon tietoa on siirtynyt baarin tai ravintolan paperiselle lautasliinalle piirrettynä muualle Suomesta.
Se onkin se turvallisin tapa jos on vain kaksi ihmistä ja yleensä sitä voi tulkita vain piirtäjä itse.
Sähköpostit sun muutpitää kokonaan unohtaa.
Eli toteutetaan innovaatiot ( hyi miten inhottava sana) siellä missä on edullista ja ennenkaikkea missä niitä halutaan tehdä, voi olla niin että eitarvitse rahojakaan, jos sattuu niin käymään, viedä muualle turvaan niinkuin Suomesta.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

”Typeryksien kapeakatseisuus ja näköalattomuus tuhoaa kehityksen.”

Ja tuet ja avustukset !

Risto Koivula

Kuten "todella ajattelevat tietokoneet"...???

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Myös kuvitelma siitä,että jossakin pienessä asiassa kerran elämässä onnistunut henkilö omaisi juuri sen vuoksi jonkin sortin kompetenssia aivan kaikkeen on harhainen kuvitelma.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ei välttämättä siinä tapauksessa, että ajatellaan mainittemas "pienessä asiassa kerran elämässä onnistumisen" olevan tai olleen jotain yhteiskunnallisesti tai teknologisesti (yhteistä hyvää) edistävää.

Silloin tuo pienessä asiassa kerran elämässä onnistuminen on melko varma merkki onnistujan laajemmasta kompetenssista verrattuna meihin, jotka lähinnä onnistumme hinautumaan päivittäin töllön ääreen jalkapallia tai master sheffia tapittaan tai Uuden Suomen Puheenvuoroon päätä aukomaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

No sellainen merkki se ei kyllä ole..vieläkään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pakko olla samaa mieltä.

Kyllä minä sen toisaalta ymmärrän sen pointin, että kivikaudella ihmiset esimerkiksi metsästi hevosia sen sijaan että ratsasti niillä, ja jos joku fiksu sanoi "näillä voi muuten ratsastaa" niin vastaus oli tietenkin "Näytä meille".

Ymmärrän myös sen, miksi lukemattomat ideat jäävät idean asteelle. Syynä on riskinsieto kyky. Yksityinen raha sietää heikosti riskejä. Mutta kun tehdään asioita julkisella rahalla, riski hajautuu ja voi saada merkittäviä asioita aikaiseksi. Noin esimerkkinä vaikka se kun jenkit käväisi kuussa ja siihen hassatut rahat ovat kyllä tulleet takaisin moninkertaisena.

Suomi kaipaisi jotain kansallista hanketta mihin satsata julkista rahaa joka toisi innovaatioita, työllisyyttä ja vientiä, ja kansallista ylpeyden aihetta. Näkisin mahdollisuuksia teknologiassa millä pidetään haja-asutus aluetta omavaraisena, energiariippumattomuuden tavoittelu (etenkin öljy), energian varastointi...

Matematiikka ja luonnontieteet luovat perustan mikä on mahdollista. Itsekin tässä vähän naputtelin laskinta ja totesin, että suomen sisävesistöissä kulkisi auringon ja tuulen voimalla, ja että sähköauto kulkisi murto-osalla nykyistä akustoa jos energiaa tuotettaisiin puuhiili briketillä pidemmillä matkoilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset