PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Pyrkiikö EU rajoittamaan oikeiden uutisten leviämistä ja kenen vaatimuksesta?

”Esityksen 11. artikla muuttaisi mahdollisesti verkkopalveluiden esikatselunäkymissä näkyvät uutisartikkelien otsikot, kuvat ja ingressit tekijänoikeuskorvauksien alaisiksi.” Lähde: Iltalehti 4.7.2018

”Esityksen 11. artikla muuttaisi mahdollisesti verkkopalveluiden esikatselunäkymissä näkyvät uutisartikkelien otsikot, kuvat ja ingressit vapaasti jaettavaksi.” Lähde: Iltalehti 4.7.2018

Kumpi näistä on oikea uutinen ja kumpi valeuutinen, kun linkkiä tai kuvakaappausta ei voi enää jakaa blogissa, niin lukija ei voi uutisen todenperäisyyttä helposti tarkastaa. Se jää tarkastamatta. Valeuutisen voi jakaa somessa, sillä sillä sen tekijänoikeuden omistaa valeuutisen tekijä.

Muutos lisäisi valeuutisten levittämistä ja vähentäisi uutisten analysointia ja kritiikkiä vapaassa mediassa ja somessa.

Tilanne olisi sen jälkeen sama kuin Venäjällä ja muissa yksinvaltiaiden maissa. Vain sisällöntuottajien mielipiteet ovat oikeita, ja uutisiset hyväksyy ja niitä valvoo sijoittajat sekä vallassa oleva poliittinen taho.

Sote- ja maakuntauudistus olisi Suomessa mennyt hujauksessa läpi, jos sosiaalinen media ei olisi luonut kansanedustajille paineita paneutua tarkemmin lain sisältöön ja sen vaikutuksiin.

Näitä erimerkkejä vapaasta uutisten levittämisestä, niiden arvostelusta ja vastakkaisen mielipiteiden esittämisestä löytyy Suomesta ja maailmalta valtavasti, joilla on ollut merkitystä poliittiseen päätöksentekoon vähentämällä korruption vaikutusta.

Minä ehdotan uutta direktiiviä, jossa velvoitetaan jokainen media selkeästi tiedottamaan pysyvästi median omistajista, niissä tapahtuvista muutoksista, sekä kertomaan poliittisen linjan. Päätoimittajien poliittiset ja taloudelliset sidokset sekä jäsenyydet eri järjestöissä sekä omaisuuden ja velat. Toimittajien omalla sivulla julkaistaisiin ne eri tahot, jotka ovat tarjonneet uutisia tai yrittäneet vaikuttaa uutisten sisältöön. 

Esimerkkinä olisin voinut laittaa tähän yhden toimittajan kanssa käydyn puhelinkeskustelunauhoituksen, jossa toimittaja myöntää, että tiedotusvälineeltä on vaadittu olemaan uutisoimatta toisen puolen asiaa koskevia tiedotteita. Se puhelu tulee julkiseksi mediassa myöhemmin toisessa yhteydessä.   

Uutisten lukemisen ja niiden jakamisen esto voi aiheuttaa jopa vahinkoa. 

Sotkamon ABC-asemalla tankattiin dieseliä bensaletkusta ja päinvastoin. Paikallislehdessä oli siitä uutinen, mutta sen lukeminen olisi edellyttänyt kirjautumista ja lehden maksullista tilausta. Ikävää tässä on se, että ns.tiedotusväline ei enää ilmaiseksi hoida edes vaarasta tiedottamista.

Jos EU hyväksyy median sisällön jakamisen kiellon, niin samana päivänä lopetan ns.oikean median seuraamisen, sillä seurauksena on se, että ne alkavat julkaisemaan valeuutisia, joilla on taloudelliset ja poliittiset tarkoitusperät, joita ei voi enää kritisoida ja kertoa asioista toista puolta. Korruptio lisääntyy entisestään mediatalojen sisällä ja vaarantaa yhteiskunnan rakenteet, jopa maiden turvallisuuden ja avaa valvomattoman väylän hybridisodankäyntiin.

 

Tämä on voimassa oleva artikla. Se takaa edes hiukan suojaa ja riippumattomuutta toimittajille

11 artikla - Sananvapaus ja tiedonvälityksen vapaus 

1. Jokaisella on oikeus sananvapauteen. Tämä oikeus sisältää mielipiteenvapauden sekä vapauden vastaanottaa ja levittää tietoja tai ajatuksia viranomaisten siihen puuttumatta ja alueellisista rajoista riippumatta.

2. Tiedotusvälineiden vapautta ja moniarvoisuutta kunnioitetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Kyllä! Median omistajat ja poliittiset sekä taloudelliset sidokset näkyviin.

Tosin hallintarekisteri pitäisi kumota ensin?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Tämä direktiivi on ilmeisesti tarkoitettu tappamaan lehdet ja niiden ilmoitusmyynti. Ihmiset ovat lähes 100%sesti somessa.

Yhä harvempi ihminen oikeasti lukee muita kuin ns iltalehtiä, ja linkityksen poistona poistuvat kaikki satunnaiset vierailut ylipäänsä lehtien sivuille. Saattapi käydä jopa yli 50% kato lehtien lukukerroissa.

Olkaa hyvä EU ja lehtitalot - turha itkeä omaa tuhoanne.

Risto Koivula

Pyrkii tietysti. Paikkansapitävästä neurofysiologiasta ja psykologiastakaan ei saisi mainita mitään, vaan pitäisi skitsollallttaa "peilineuroonia"... kuin Suomen Opetusministeriö...

http://ristojkoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2572...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset