PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kansantalous voi olla turvattu, mutta kotitalouksilla on isot riskit

Otsikko, joka kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, on lainattu YLE:n jutusta vuosi sitten,”Moni suomalainen on velkaisempi kuin tietääkään – riskit kasvavat” 

”Olli Rehniltä neuvo asuntovelallisille Ylellä: ”Heijastuu meille osittain myös etukäteen” ”Kannattaa tehdä perhekohtainen stressitesti, miten hyvin kestää jonkin verran korkeammat lainakorot ja miten pystyy huolehtimaan lainanhoitokyvystään.” Lähde: Uusi Suomi

Rehn on täysin pihalla tilanteen vakavuudesta, sillä perheiden stressitestit tulivat liian myöhään, sillä pikavippien lainakorot ovat jo nyt kymmeniä, jopa satoja prosentteja! Perintäkulut vielä tuplaavat kotitalouksien pikavippivelat.

Rehn tuskin tietää sitä, että esim. Espanjassa toiset pankit eivät edes myönnä tavallisia pankkikortteja uusien tilien avaajille, vaan antavat vain luottokortin. Eli asiakas maksaa vain kerran kuukaudessa edellisen kuukauden kulutuksen, jolloin oma talous on täysin sekaisin, ja kulutusluotto on ollut ainut vaihtoehto saada edellisen kuun talousmenot katettua. Nämäkin pikavipit tulevat laukeamaan vuoden parin sisällä uutena ”kotitalouskriisinä” Tämän tempun juoni on siinä, että pankki saa paremman korkotuoton kulutusluotoista ja pankkiirit tulospalkkionsa vuosittain, mutta tappioita ne eivät joudu maksamaan. Veronmaksajat maksavat pankkikriisin tappiot.

"Kotitalouskriisi" on seuraavan pankkikriisin avainsana.

90-luvun pankkikriisin alkaessa oli ehkä muutama kymmentuhatta suomalaista perhettä, joilla oli vaikeuksia hoitaa lainojaan, mutta laman puskiessa läpi Hangosta Utsjoelle, niin se niitti sadoilta tuhansilta perheiltä työpaikat ja kodit. Esko Ahon hallitus otti neljässä vuodessa valtiolle velkaa 50miljardia euroa, eli puolet tämän hetkisestä valtion velasta.

Nyt on jo valmiina lähes puolimiljoona luottokelvotonta ja saman verran todellisia työttömiä. Pitkät on jo asunnottomien ja leipää hakevien jonot. Asumistukien saajien määrä lähentelee miljoonaa.

Mikä on se määrä ruokakuntia, joiden elinkustannukset katetaan jo nyt pikavipeillä ja erilaisilla tuilla? Putoaako niistä vielä miljoona kotitaloutta uuden pankkikriisin ensi kuukausina luottokelvottomaksi, ulosottoon, työttömäksi ja kodittomaksi pakkohuutokauppojen myötä?

Olen saanut kokea karsaasti 90-luvun pankkikriisin henkilökohtaisesti, kun pankit saivat vallan velallisista, joiden omaisuus ryöstettiin jopa 70%:n alihintaan. Olen nähnyt koti-ikkunasta Viron pankkikriisin paikan päällä Tartossa 1998, epätoivoiset tallettajat Maapanka:n suljetun oven takana. Euroopan pankkikriisin paikan päällä Espanjassa 2008 ja sen seuraukset. Olen nähnyt kuinka ”Kansantalous oli turvattu, mutta kotitalouksilla oli ne isot riskit” ja kotitaloudet sen kaiken maksoivat. Pankkiirit, tuomarit, poliitikot, virkamiehet ja kansainväliset sijoittajat putsasivat kotitaloudet kodeista ja omaisuudesta, sukujen satojen vuosien työntulokset.

Tähän Putin tähtäsi

Putin on vain odottanut Kremlissä tyytyväisenä tätä aikaa, jonka hän on tiennyt tulevan. Venäläiset ovat eläneet nämä vuodet niukkuudessa, joten heitä se ei hätkähdytä. Euroopan kotitaloudet tulevat nousemaan vastarintaan, joka hetkessä romahduttaa hyvinvointivaltiot ja avaa rajat Putinille, joka on valmistellut omaa hallintoaan ja sotavoimiaan tähän hetkeen. Niin suomalaiset kuin toiset EU:n kansalaiset kääntävät selkänsä omille päättäjilleen, hallituksille ja virkamiehille. EU kansalaisille koittaa valinnan aika, kumartaako vai pyllistää Putinille vai omille valtioiden hoitajille. EU:n valtiot tulevat olemaa historiansa suurimmassa vaarassa säilyttää itsenäisyytensä.

Putin on tehnyt samalla suurimman virheensä Venäjän tulevaisuuden kannalta, sillä Euroopan rajat alkavat samaan aikaan vuotamaan etelästä, jolloin kymmenien miljoonien muslimien muuttoaalto valloittaa Venäjän nykyiset rajat. Muutaman kymmenen vuoden kuluttua Venäjän pienen kansan naapurina on satoja miljoonia muslimeita, jotka havittelevat Venäjän luonnonvaroja ja valtavaa maa-aluetta asutettavakseen ilmaston muutoksen kuivattaessa arabimaat asumiskelvottomiksi.

Vielä vain vuosi pari tätä hyvinvoinnin autuutta. Tutkikaa vaikka Argentiinan talouskriisejä, että kuinka nopeasti varakkaatkin perheet joutuivat kaduille kerjäämään? Tai montako pakkaspäivää Sinä kestät ilman lämmitystä kotonasi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mitä sinä Pertti höpäjät?

Rahaa saa pankkiautomaatista, sähköä töpselistä ja lämpökin tulee lämmityspattereista.

Ainakin vihreän puolueen agendan mukaan näitä hyödykkeitä riittää jaettavaksi muidenkin maiden kansalaisille.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ensin pikavipeistä: Sitä rahaa ei ole painettu, millä on tarkoitus pikavippien korot maksaa. Pikavippikriisi on siis väistämätön tulevaisuudessa. Tästä selvitään vain niin, että pikavipit, joiden korko on suurempi kuin markkinakorko + 4%, säädetään ulosottokelvottomiksi perusteena rikollinen koronkiskonta. Jossain sitten rytisee mutta rytisee pahemmin, jos näin ei tehdä.

Pankit: Pankkilainoilla on vakuudet. Jos ne eivät riitä lainojen katteeksi, niin se ei ole yhteiskunnan asia.

Työttömyys: Myös minulla on yrittäjäkokemusta mikä loppui 1992. Tuon kokemuksen jälkeen ei ole ollut haluja riskin ottoon. Työttömyyskin on pienempi riski kuin alkaa yrittäjäksi. Vaikka tuoteideoita olisi ollut, niin jäitä hattuun ja entisillä mennään. Tätä tautia podetaan varmasti ylisukupolvisesti.

Putin: So last season. Resurssit on tuhlattu taloudellisesti ja poliittisesti. Hän reagoi, ei laskelmoi.

Argentiina: Keskiluokka on häviävä voimavara. Urakoitsijat ovat tiukilla, maatilat konkurssissa, katutason kaupat hävinneet, kuppilat ja ravintolat näivettyvät, matkailu kituu yhteiskunnan tukien varassa, hallinto automatisoidaan ja puhelinpalveluissa työskentelee prekariaatti, hoitotyön on vallanneet suuret konsernit ja pilaavat koko alan... Yhteiskunta polarisoituu ja kysyntää on vain luksustuotteille ja välttämättömille elintarpeille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Alku meni hyvin ja sitten lähti lapasesta salaliittoteoriat. Niitä onkin saanut tässä lukea jo useamman päivän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset