PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Tivatkaa Sipilältä mikä on se erityinen syy irtisanomissuojan heikentämiseen?

Miten media ei ole selvittänyt sitä perimmäistä syytä, että pääministeri Sipilä ja Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen yhdessä ajavat irtisanomissuojan heikentämistä?

Itse ex-yrittäjänä olen yrittänyt keksiä sitä todellista syytä irtisanomissuojan heikentämiseen ja mediassa esille tuodut yksittäiset esimerkit eivät ole saaneet minua siitä vakuuttuneeksi.

Miten Kokoomus, jonka äänestäjiä ovat yksityisyrittäjät, voivat hyväksyä tällaisen täysin valmistelemattoman lain, jonka seurauksia ei ole olenkaan arvioitu pitemmällä tähtäimellä? Miten pienet yhksityisyrittäjät voivat saada ammattitaitoista ja pätevää työvoimaa, jos työntekijöillä on huonommat irtisanomisehdot kuin suuremmissa yrityksissä?

Yhtäkkinen puskasta tullut esitys irtisanomissuojan heikentämisestä on jo nyt vaikuttanut negatiivisesti pienyrittäjien ja heidän henkilöstön yhteistoimintaan yrityksissä.  Vaikuttaa siltä, että Pentikäinen Suomen Yrittäjistä ja pääministeri Sipilä eivät ymmärrä pienyrityksissä olevaa yhteisvastuuta yrittäjien ja työntekijöiden läheisestä kanssakäymisestä, joka on pienyritystoiminnan tärkein edellytys tai heillä on jokin muu tavoite, jota he eivät kerro?. Vertaan irtisanomissuojan heikennystä avioliiton yhtäkkiseen purkamiseen ilman mitään syytä, vaikka avioliitto olisi kestänyt vuosikymmenet ja toinen puolisoista jätettäisiin puille paljaille. Aivan kuin he ottaisivat nyt oppia pankeilta, kuinka ne voivat irtisanoa ilman mitään syytä menestyvän yksityisyrittäjän rahoituksen ja lainat, ja hakea yrityksen konkurssiin.

Pienyrityksissä, niin yrittäjä kuin työntekijät, ovat täysin tietoisia siitä, että ilman hyvää henkistä ilmapiiriä ja turvattua työpaikka ei voida tehdä tuottavaa tulosta. 

Pienyrittäjien työntekijöiden irtisanomista voidaan helpottaa niin, että syitä voidaan täsmentää. Keräämällä yrittäjiltä niitä todellisia syitä irtisanomisiin sekä käymällä läpi oikeustapauksia, joissa on selkeästi osoitettu irtisanomisten syitä, jotka ovat saavuttaneet lainvoiman. Irtisanomisten käsittelyyn voidaan myös kehittää nopeampi menettely niihin erikoistuneessa oikeusistuimessa, jolloin yrittäjän riski ja oikeudenkäyntikulut pienevät. Samalla voidaan kehittää erityinen yritysvakuutus yrittäjien oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen.

Työntekijä irtisanomisen syynä ei voi olla esimerkiksi se, ettei kuulu johonkin uskonnolliseen yhteisöön, edustaa sukupuolista vähemmistöä, kuuluu väärään poliittiseen puolueeseen, on ammattiyhdistyksen jäsen, on väärää sukupuolta jne. Irtisanomissuojan heikennys saattaa luoda omanlaisensa rasismin työyhteisöjen sisälle. 

Molemmilla, niin yrittäjillä kuin työntekijöillä täytyy olla oma suojansa irtisanoa kuin säilyttää työpaikkansa, mutta perustelut täytyvät olla yrittäjien ja työntekijöiden yhteisesti hyväksymiä.

Yksityisyrittäjän täytyy luottaa palkkaamaansa työntekijään, että hän noudattaa solmittua työsopimusta ja täyttää hänelle jo voimassa olevien lakien velvollisuudet työtehtävässään.  Työntekijän täytyy voida luottaa siihen, että työpaikka on turvattu, kun hän hoitaa tunnollisesti hänelle määrätyn työtehtävän yrittäjän osoittamalla tavalla.

Minua ihmetyttää myös se, että Suomen Yrittäjät, ei Sipilän hallitus eikä aiemmat hallitukset ole korjanneet yksityisyrittäjien huomattavasti oleellisempia epäkohtia yrittäjien oikeusturvassa. Nyt kuin kirkkaalta taivaalta iskevä salama halutaan rikkoa myös niiden satojentuhansien yksityisyritysten työilmapiiri ilman tarkkaa ja perusteltua selvitystä irtisanomissuojan heikennyksellä.

Suomen Yrittäjät ry:n toiminnasta rahoittavat alle 5 henkilöä työllistävät yritykset 78%:a. Kuitenkaan Päämisteri Sipilä eikä Suomen Yrittäjät ole vaatineet korjattavaksi seuraavia perusedellytyksiä yrittäjien oikeusturvasta ja kohtuullisista toimintaedellytyksistä.

 

* Yksityisyrittäjien eläke-edut, jotka ovat nyt huonommat, kuin työntekijöiden.

* Yksityisyrittäjän sairaus-, äitiys- ja isyysedut ja rahat

* Yrittäjän työttömyysturvalle ulosottokielto.

* Henkilökohtaisen konkurssin mahdollisuus, joka lopettaa kaiken perinnän heti.

* Yrittäjän velkasaneerausajaksi maksimissaan 1-vuosi.

* Yrittäjän luottotietojen menettämisajaksi maksimissaan 1-vuosi.

* Pankeille luotonantajan vastuu konkurssitilanteissa, eli laissa säädetty ”Heikomman suoja” on tuomioistuimissa otettava aina huomioon.

* Yrittäjän omaisuuden, niin yritysomaisuuden kuin henkilökohtaisen omaisuuden, realisointi voidaan tehdä vain vapailla markkinoilla ja pakkohuutokaupat historiaan.

* Konkurssipesänhoitajan valitsee puolueeton ja riippumaton tuomioistuin. Konkurssipesänhoitajalle velvollisuus ajaa myös velallisen etua.

* Yrityksen palkatun johdon ja hallituksen jäsenten luottamusaseman väärinkäytös tapauksissa vahingonkorvaus- ja rikosvastuu, minimirangaistus 1-vuosi ehdotonta vankeutta.

* Tilitoimiston ja tilintarkastajien henkilökohtainen rikosvastuu luottamusaseman väärinkäytöstä yrityksen vahingoksi. Vastuu syntyneistä vahingoista sekä minimirangaistus 1-vuosi ehdotonta vankeutta.

* Yksityisyrittäjien arvostuksen nosto yhteiskunnassa sekä tasa-arvoinen kohtelu tuomioistuimissa. Yrittäjäturvallisuuden lisääminen.

* ALV vapaan liikevaihtorajan nosto 100.000€:on

* Pienyrityksille harkittavaksi espanjalainen ”arvioverotusmalli” jolloin yrittäjä säästää huomattavasti paperitöissään ja estää veroviranomaisten mielivallan. Samalla valtio säästää huomattavat kustannukset verotarkastuksissa ja verojen käsittelyssä.

* Suomen Yrittäjät ry edistämään yksityisyrittäjien energia ja IT-kuluja pyytämällä tarjoukset eri energiayhtiöiltä ja puhelinoperaattoreilta yhteisen tarjouksen.

* Suomen Yrittäjien on luotava puhelinsovellus, jossa on vain ja ainoastaan yksityisyrittäjien elintarvikeliikkeet, ravintolat, kahvilat, hotellit, huoltoasemat jne. Jolloin asiakas voi keskittää palvelunsa henkilökohtaista palvelua tarjoaviin yrityksiin. Silloin yksityisyrittäjät voivat myös antaa valtakunnallisia etuja ja keskittää markkinointia, jolloin mainoskustannukset yritystä kohti saadaan laskemaan.

* Yksityisyrittäjille on suotava samat mahdollisuudet yhdessä sopia hintoja Hangosta Utsjoelle, kuin kaupan- ja palvelualan ketjut sekä ylikansalliset yritykset kilpailevat hinnoilla ympäri Suomen

Viimeisten vuosikymmenten aikana Suomen Yrittäjät ry on edistänyt suuryritysten, monopoliaseman saavuttaneitten yritysten esim. S-ryhmä ja ylikansallisten yhtiöiden toimintaa Suomessa. Edesauttanut pankkien ja vakuutuslaitosten etuja yrittäjien vahingoksi.

Alle 20 henkilöä työllistävillä yrityksillä täytyy olla oma etujärjestönsä, joka ajaa todella niiden etuja, sillä niiden yritysten lukumäärä on yli 95%:a yritysten kokonaismäärästä. Suomen Yrittäjät ry ei ole sitä tehtävää pystynyt täyttämään!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

SY on vuosikymmenet halunnut vaikuttaa ohi EK:n ja nyt kun siihen tarjoutui mahdollisuus he vaikuttavat, - hölmöiltä!

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi yrittäjät pitäisi nostaa etuoikeuksien kanssa jonnekkin muiden yläpuolelle?

Meillä on presidentit jotks kykenevät liikkumaan kansalaisten joukossa,mutta nyt puhaltaa tuulet missä yrittäjät pitäisi nostaa korkeammalle.

Miksi nuo samat ulosotot ja velallisen aseman parantaminen koske muita?

Miten yhteiskunnallisen arvostuksen nosto voitaisiin nostaa,kun nyt ollaan jo tilanteessa missä se on paikoittain liian korkealla ja yrittäjät vallanhimoissaan myös käyttävät asemaansa sitä hyödyntäen.

Tämä tie ei tule päättymään hyvin ja onneksi tiedän ketä tulla muistuttamaan asiasta.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Irtisanomismenettelyn samoin kuin kaikkien työehtojenkin pitäisi olla mahdollisimman selkeitä. Nyt hallitus vaatii yrittäjäjärjestön ohjauksessa irtisanomiseen niin epäselvää menettelyä, ettei siitä kukaan ole perillä, eikä lain toteutuksen seurauksista mitään tietoa.

Tällaista pysyvää riitapesäkettä ei pidä päästää syntymään. Ammattiyhditysliiike ei kyllä misään vaiheessa hyväksy työmarkkinakenttää jakavaa lakia irtisanomisista. Uskon myös, etteivät useimat pienyrittäjät kaipaa nykytilanteen sotkemista. Iso kiitos Pertti Lindemanille asiaa valaisevasta kirjoituksesta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Syy on tässä.

Maa velkaantuu edelleen talouskasvun huipulla -ei hyvä .
Ensi vuosikymmenellä on merkittäviä paineita julkisten menojen nousulle - ei hyvä. Suomi tarvitsee valtavasti lisää vientituloja - ei hyvä. Suomeen tarvitaan ainakin 200.000 uutta keskipalkkaista YKSITYISRAHOTTEISTA työpaikkaa - ei hyvä. Suuryrityksiin ei ole syntynyt tai tule syntymään lisää työpaikkoja vuosikausiin - ei hyvä. Näyttää silta, että pitkä maailmantalouden nousukausi on tulossa odotetusti tiensä päähän - ei hyvä. Korot ovat nousussa - ei hyvä. Yritykset - myös useimmat pienetkin - voivat toimia Suomen rajojen ulkopuolella - hyvä . Jne jne.

Työpaikkoja syntyy Suomessa vain pieniin yrityksiin , jos niitä on syntyäkseen ollenkaan. Tästä on kyse. Pienet yrityksethän eivät ole ikinä päässeet työmarkkinaneuvottelujen osapuoleksi ay-liikkeen kultapossukerhon ehdottoman vastustuksen takia.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren
Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Peruskysymys ymmärtääkseni lähtee siitä, että pienyrittäjät ovat tyytymättömiä työsopimuslakiin.

Kysymys on siitä, että täytyykö työnantajan pitää työssään työntekijää, joka esim.:
- laiminlyö työvelvoitteensa täyttämisen esim. myöhästelemällä, olemalla luvatta pois tai "laiskottelemalla".
- on humalassa tai krapulassa työpaikalla
- käyttäytyy epäasiallisesti asiakkaita, työtovereita tai työnantajaa kohtaan
- käyttäytyy väkivaltaisesti
- syyllistyy seksuaaliseen häirintään asiakkaita, työtovereita tai työnantajaa kohtaan
- on syyllistynyt (työssään) rikokseen

Siis ajattelee tätä kyllä tai ei vaihtoehtona, eikä lähde jossitteleman, tai mutku, mutku. Jos vastaa kyllä pitää saada säilyttää työpaikkansa aina ja kaikissa tapauksissa, hallitus ajaa väärää asiaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset