PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Törkeä tuomioistuimen päätös yrittäjän työn arvosta

  • Korkeimman oikeuden jäsenten palkat ja sivutoimista palkkiot
    Korkeimman oikeuden jäsenten palkat ja sivutoimista palkkiot
  • Kuvakaappaus Iltalehti 1.09.2016
    Kuvakaappaus Iltalehti 1.09.2016
  • Kuvakaappaus Taloussanomat
    Kuvakaappaus Taloussanomat

Milloin tuomioistuimille on annettu valta päättää yrittäjän työn arvosta ja palkan suuruudesta?

” Yrittäjän nostama ylisuuri palkka vei bisneksen konkurssiin ja toi ravintoloitsijalle ehdollisen vankeustuomion ja liiketoimintakiellon. Hovioikeus lyhensi tuomiota viidellä kuukaudella.

Kuukausipalkka oli noin 9 500 euroa, joka syyttäjän mukaan oli alan yleiseen palkkatasoon nähden kolminkertainen.”  Syyttäjä ja tuomari eivät tunne yrittäjän työtä virkamiehinä ollenkaan.

”Hovioikeus: Palkka oli 6 500 euroa liian suuri 

Hovioikeus piti jutussa uuden pääkäsittelyn. Se oli syyttäjän kanssa samaa mieltä palkasta ja totesi palkan olleen 6 500 euroa liian suuri.

Ravintoloitsijan mielestä hänellä oli oikeus kunnon palkkaan, koska irtisanottuaan ainoan työntekijänsä hän hoiti bisneksen yksin.

Oikeus piti yrittäjän näkemystä vääränä, sillä lisääntyneen työmäärän hän osti alihankkijoilta. Oikeuden mukaan yrittäjän työmäärä ei ollut lisääntynyt.

Hovioikeus hyväksyi käräjäoikeuden ratkaisun kaikilta muilta osin, mutta lyhensi ehdollisen tuomion vuoden ja kolmen kuukauden mittaiseksi.” Lähde Iltasanomat 13.11.2018

 

Käsittämätön tuomio ja jää ennakkotapaukseksi, jos Korkein oikeus ei ota tuomiota käsiteltäväkseen ja kumoa sitä. 

Yrittäjä ei saa siis enää määritellä edes omaa palkkaansa, joka tässäkin tapauksessa alittaa työtekijän tuntipalkan.

Ravintola yrittäjä on töissä 24/7, siitä valveillaoloajan joka päivä jokaisen tunnin ja nukkuessaan vielä valvoo ja on varalla, jos ravintolassa tapahtuu jotain.

9.500€ kuukausipalkka on erittäin vaatimaton, kun lasketaan, että se sisältää ilta- ja yötunnit, sunnuntaikorvaukset, ylityötunnit, lomarahat ja muut palkanlisät. Kuukauden jokaiselta päivältä ja tunnilta. Yrittäjän todellinen suorittava työaika kuukaudessa on 480tuntia + 240tuntia varallaoloa.

Se, että yrittäjä on jättänyt maksamatta ennakonpidätykset ja henkilösivukulut nostamastaan palkasta on tietenkin tuomittavaa, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö yrittäjä olisi palkkaansa ansainnut.

Missä on nyt Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ja yrittäjä pääministeri Sipilä? Eivät kummatkaa taida taistella yrittäjän oikeuksien puolesta.

Tuomarit, varsinkin Korkeimman oikeuden tuomarit, nostavat järkyttäviä palkkioita muutaman päivän sivutoimityöstään. Saa nähdä nyt, että ottavatko he asiaa käsiteltäväkseen? Ks. Kuva oikealla, näin oli ennen ja sama on jatkunut näihin päivään saakka. Mielenkiintoista on se, että media ei enää tuo esille korkeimman oikeuden jäsenten eikä eläkeyhtiöiden johtajien tuloja erikseen?

Tuomioistuimet voisivat ratkaista kyllä veronmaksajien maksamat palkat valtion- ja eläkeyhtiöiden johtajille, jotka eivät ole lähelläkään työmäärää. 

 

Yrittäjien täytyisi nyt todella nousta vastustamaan hovioikeuden tuomiota ja sen lainmukaisuutta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onhan tässä se hyvä, että nyt on jonkunlainen oikeuden päätös, mikä on ylisuuri palkka. Kansalaisaktivistit voinevat nostaa oikeusjuttuja esimerkiksi niitä asianajajia ja tuomareita vastaan, joilla on suurempi palkka? Suurien säästöjen mahdollisuuksia veronmaksajile?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

https://www.ely-keskus.fi/web/ely/palkkaturvan-saa...

Koska yrittäjä on nyt hovioikeuden päätöksellä katsottu olevan työsuhteessa yrityksessään hänelle kuuluu varmaan sitten myös palkkaturva vai mitä arvon tuomarit? Mihin palkkataulukkoon tuo päätös muuten mahtoi perustua?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Palkan määrän käsittely tuomioistuimessa ja sen määrän päättäminen on täysin käsittämätöntä?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Päätöksessä ja asiassa on toki ongelmia, mutta toisaalta kyllä ylisuuren palkan nostamisessakin mikäli se ajaa yrityksen konkurssiin.

Mihin vetäisit itse rajan? Jos yrittäjä ottaisi ulos 30 tonnia kuussa puolenvuoden ajan palkkana ja yritys ajautuisi sen seurauksena konkurssiin jättäen velkojat nuolemaan näppejään, niin olisiko se ok?

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Yrittäjä määritelköön oman palkkansa, jos se johtaa konkurssiin, niin yrittäjä siitä vastaa. Yrittäjä joutuu vastaamaan myös siitä, että on palkannut liian monta työntekijää tai maksaa niille liikaa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Näinhän siinä juuri on käynyt, että yrittäjä vastaa, vaikka lopputulosta kritikoitkin.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Useimmilla yrittäjillä on osakeyhtiö, jolloin he eivät joudu henkilökohtaisesti vastaamaan konkurssissa. Käyttäen palkkaa olisi mahdollista ajaa yritys konkurssiin pumppaamalla sitä ennen kaikki likvidit varat ulos ellei tätä mitenkään valvottaisi.

Yrittäjän vastuu konkurssissa osakeyhtiössä ei ulotu henkilökohtaiseen omaisuuteen ellei olla rikottu lakia tms.

Kyllä kokeneena yrittäjänä luulisi sinun tuntevan näitä asioita.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Yleensä ongelmana on se, että yrittäjät ottavat liian pientä palkkaa kuin liian isoa. Yrityksen kannattavuutta revitään omasta selkänahasta, jotta sitten joskus saataisiin ottaa kunnon tulot yrityksestä. On erikoista, että palkkaa otetaan niin paljon, että ainakin perusteluiden mukaan siitä seuraa konkurssi.

Minussa tämä kyllä herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia yrittäjän toiminnasta.

"Ravintola yrittäjä on töissä 24/7"

Itsekin olen ollut yrittäjä, enkä ole ollut töissä 24/7. Yrittäjä olen kyllä ollut 24/7, mutta oma käsitykseni on se, että töissä ollaan, kun siellä työskennellään ja saadaan palkkaa. En ainakaan itse maksaisi muillekaan palkkaa töissä olemisesta vaan työskentelystä. Toisaalta koin jopa vapauttavana, kun saatoin "työskennellä" omaan tahtiini, sillä tuskin muut tahdissani olisivat pysyneetkään.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kyllä tuo kolmen tonnin kuukausipalkka, minkä he olivat määritelleet osoittaa mistä on kysymys.
Yleensähän tälläisissa tapauksissa yrittäjä on syömättä ja myy rukkasetkin estääkseen konkurssin
Se ettei k.o. yrittäjä näin tehnyt on tuomittavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset