PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kumpi tuottaa enemmän hyvinvointia Suomeen?

  • Kuvakaappaus Helsingin Sanomat 19.11.2018, https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005904776.html
    Kuvakaappaus Helsingin Sanomat 19.11.2018, https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005904776.html

Eläkkeitten korotus vai eläkkeiden sijoitus ympäri tuntematonta maailmaa, kun sijoitukset kierrätetään vielä salaisten tilien kautta veroparatiiseissa.

Eläkkeiden korotus näkyisi sisämarkkinoilla ja lisäisi työpaikkoja. Vähentäisi valtion tukimenoja sekä lisäisi eläkkeiden maksutuloa.

Valvontaa vaille oleva eläkkeiden sijoitus maailmalle tarkoittaa todellisuudessa yhden pienen piirin vallan lisääntymistä ja pelaamista omaan pussiin ohjaamalla eläkevarallisuuden sijoittamista kavereitten hyväksi. Ja minkä pahinta rahat ovat pois Suomen talouselämää pyörittämästä.

Eläkevarallisuus on 200 miljardin euron suuruinen vallankäytön väline, niin kotimaassa kuin ulkomailla eri yrityksissä ja Suomen valtion hallinnossa.

Eläkevakuutusyhtiöt ovat täysin valvomattomia tai kavereitten valvonnassa olevia miljardisijoittajia kansalaisten varallisuudella.  

Eläkeyhtiöiden ylin johto ja hallitus voivat ohjata määräysvallassaan olevien yhtiöiden toimintaa ja niiden ostoja, myyntejä ja sijoitustoimintaa. Niihin ei mikään valvonta ylety.

Suomalaisten eläkerahoilla voidaan ansaita uskomattomia summia ”harmailla markkinoilla” vääriin taskuihin.

Se on se todellinen syy eläkeiän nostamiseen, taitettuun eläkeindeksiin ja esteenä työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyyn. 

Kukapa haluaisi antaa ropoakaan siitä, jonka voi lain mukaan työntekijöiltä ja yrityksiltä kerätä edelleen sijoitettavaksi hyödyntämään itseä ja kavereita.

Vähän aikaa sitten sain kuulla, kuinka yhden suomalaisen yhtiön, jossa on parikymmentätuhatta osakkeenomistajaa, toimiva johto on ohjannut yrityksen hankintoja ulkomailta toimivan johdon ja suuromistajan edustamille yrityksille. Muut osakkaat ovat asiasta täysin tietämättömiä. Niin se homma pelaa, mutta poliitikkoja ja mediaa ei ne asiat kiinnosta? Googlaamallakin ne löytää, jos kiinnostusta on tutkia?

Jos ajattelitte, että kirjoitan puuta heinää, niin suosittelen penkomaan eläkeyhtiöitä, niiden sijoituskohteiden valintaa ja varsikin yhtiöiden johdon valintaa, hallintoa ja valvontaa. Veroparatiisit, pelitilit ja ulkomaalaiset luottokortit vinkuvat. Jokainen tilintarkastusyhteisö ja tilintarkastaja on ostettavissa, kun valvontaa ja sanktioita ei ole!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aivan.Siellähän sitä istuu ent.vasemistolainenkin eläkeyhtiön puikoissa,palkinnoksi suomalaisten yrittäjien velkojen myynnistä Norjalaisille.Ikuisen velkavankeuden takia nämä ent.yrittäjät roikkuvat velkahirressä VIELÄKIN ja suomen sisäpiirisakki senkun porskuttaa..

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kiihkeinkin kommunisti kääntää takkinsa kun hänelle annetaan miljoona sillä ehdolla, että pitää suunsa jatkossa soukemmalla.

Suomessa kun ketään ei voi tappaa, niin hiljennetään sitten rahalla.

Pekka Pylkkönen

Eikä sanaakaan kolikon toisesta puolesta. Eläkkeiden nosto tarkoittaa sitä että nuorilta kerätään enemmän eläkemaksuja ja näin tuhotaan työpaikkoja. Samalla syödään mahdollisuuksia maksaa tulevaisuudessa eläkkeitä.

Eläkekustannukset kasvavat jonnekin vuoteen 2035 saakka. Ja nyt jo eläkemaksuja kerätään 25% palkasta eikä sekään riitä kattamaan eläkkeitä.

Ihmettelen sokeita vanhuksia.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

No eikös tuokin toimi vastauksena Lindemanin kysymykseen?

Jos kerran on varaa nostaa eläkkeitä, niin se tarkoittanee sitä että eläkemaksuja kerätään liikaa. Parhaiten hyvinvointia Suomeen tuottaisi siis eläkemaksujen alentaminen.

Se joko nostaisi aktiiviväestön ostovoimaa (ja siten työnteon kannattavuutta), tai vaihtoehtoisesti parantaisi suomalaisen työn kilpailukykyä, joka puolestaan tarkoittaisi lisää työpaikkoja Suomeen.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Ja muutaman satasen tilille panijat, tavalliset kansalaiset, on niitä rahanpesurikoksista epäiltyjä ?!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eläkkeiden korotus näkyisi sisämarkkinoilla ja lisäisi työpaikkoja. Vähentäisi valtion tukimenoja sekä lisäisi eläkkeiden maksutuloa."

Näin se on. Pienten eläkkeiden korotus auttaisi sitä että rahat pysyisivä kierrossa kotimaassa, eivätkä karkaisi sijoituskohteisiin ulkomailla.

Kokoomuksen harrastamat verovähennykset isotuloisille ovat myös sama asia kuin rahan laittaminen maailmalle, pois suomalaisesta talouskierrosta.

Sillä eiväthän hhyvätuloiset rahaa enempää tarvitse, kaiki ylimääräinen menee sijioitustoimintaan, kuten eläkevakuutusyhtiöille kerätyt varatkin. Sijoitustoiminta on kansainvälistä, jos se on viisasta. Kukaan järkevä sijoittaja ei pane kaikkia rahojaan yhteen paikkaan, esimerkiksi Suomeen.

Orpo iskee nyt kirvettä kiveen, vastustamalla näin jyrkästi pienten eläkkeiden korottamista. Tämä politiikka tietää kokoomukselle tappiota tulevissa vaaleissa.

Pekka Pylkkönen

Vastikkeettomien etuuksien korotus on taloudelle pahinta myrkkyä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vastikkeettomien etuuksien korotus on taloudelle pahinta myrkkyä."

Parasta Suomen taloudelle on se että rahat jää kiertämään Suomen talouteen.

PAhinta Suomen taloudelle on rahan jakaminen ennestään rikkaille, mitä kokoomus haluaa tehdä Orpon johdolla.

Ei eläkerahastojen kasvattaminenkaan millään tavalla paranna Suomen taloutta, sillä sijoitustoiminnan on kansainvälistä, jos rahat halutaan pitää turvassa.

Ulkomaille sijoitetut eläkerahat elvyttävät kansainvälistä globaalia taloutta, ei Suomen taloutta.

Vain pienituloisille eläkeläisille jaetut rahat elvyttävät suoraan Suomen taloutta. Sekä rikkaille verohelpotuksina jaetut rahat, että eläkerahastoihin kootut varat, elvyttävät vuoraan vain globaalia maailmantaloutta.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #9

Höpöhöpö. Rahojen kiertoon kuuluu sekä tuotanto että kulutus. Eläkeläisten tuloja on syytä korottaa kunhan heidän tuottavuutensa ensin kohenee. Eli toisin sanoen he palaavat töihin.

Ulkomaille sijoitetut eläkerahat tuovat Suomeen tuottoja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Höpöhöpö. Rahojen kiertoon kuuluu sekä tuotanto että kulutus."

Rikkaiden ja hyvätuloisten tuottavuus ei parane sillä tavalla että heille annetaan verohelpotuksia, eikä heillä ole tarvetta kuluttaa niitä rahoja, siispä ne rahat menee sijoitustoimintaan, pääasiassa ulkomaille.

Toki globaalisti sijoitetut rikkaiden verohelpotukset ja eläkerahastoihin kootut varat hyödyttävät globaalin maailmantalouden kautta vähän myös Suomea, mutta eläkeläisten köyhyyden poistamiseen käytetyt varat hyödyttävät Suomen taloutta suoraan, koska ne rahat käytetään sataprosenttisesti kulutukseen ja juuri Suomessa, eikä missään Portugalissa, Espanjassa tai Thaimaan lomarannoilla.

"Ulkomaille sijoitetut eläkerahat tuovat Suomeen tuottoja."

Tuotot sijoitetaan uudelleen ulkomaille. Jos niillä pääomilla ei ollut ennenkään omistajilleen kulutuksen kannalta merkitystä, ei niillä tuotoillakaan ole.

Ulkomaisten sijoitusten tuotot eivät suinkaan mene kulutukseen Suomessa, vaan ne käytetään myös globaaliin sijoitustoimintaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Suomella ei ole ollut mitään ongelmia kotimaisen kysynnän kanssa. Se on jatkanut kasvuaan 2008 jälkeenkin. Ongelma on bkt:n laskussa. Nimenomaan kulutuksemme on liian suurta tuotantoon nähden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #13

"Nimenomaan kulutuksemme on liian suurta tuotantoon nähden."

Et kai väitä että pienituloiset eläkeläiset kuluttaisivat liikaa?

Rikkaiden kulutusta voisi toki leikata, mutta se ei toki onnistu verotuksella, koska se ei heidän kulutukseensa vaikuta. Heillä toki riittää rahaa kulutuksen vaikka vähän lisää verotettaisiinkin.

Tuo kulutuksen lisääminen on kylläkin vähän kaksipiippuinen juttu, koska näissä oloissa kulutuksen lisäys kohdistuu muiden kuin vähävaraisten eläkeläisten osalta lähinnä ulkomaisiin tavaroihin.

Eläkeläiset toki käyttävät myös mieluimmin halvempaa ulkomaista kuin kalliimpaa kotimaista, mutta se kulutus menee todelliseen tarpeeseen ja kaikenlainen säästäminen on heidän osaltaan hyväksyttävää.

Jotta Suomalaista tuotantoa saataisiin elpymään, tarvittaisiin kansainvälistä kilpailukykyä, tuotannon tehostamista, sijoitustoiminnan kannattavuuden parantamista ja kaiken saatavilla olevan työvöiman tehokkaampaa hyväksikäyttöä.

Nykyinen politiikka johtaa valitettavasti siihen että vain kaikkein parasta työvoimaa kannattaa käyttää tuotannossa. Jotta vapaana oleva työvoima saataisiin käyttöön, se vaatisi lakimuutoksia, joiden läpivieminen edellyttäisi kansallisella tasolla asennemuutoksia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Tottakai eläkeläiset kuluttavat liikaa, ihan kuten muutkin. Kun sitä kulutusta vastaavaa tuotantoa ei tehdä, ylimenevä osuus on liikaa kuluttamista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

Jos tulot on alle 1400€ kuussa niin sillä summalla ei kyllä ylikuluteta.

Sitäpaitsi Rinteen tarjous, se vaalilupaus siis, satanen kuussa, ei paljon sitä kulutusta lisää, mutta lisää hiukan, toisin kuin rikkaiden verohelpotukset, jotka siirtyvät suoraan globaaleiksi sijoituksiksi, eli menevät ulkomaille.

Rinteen lupaus ei lisäksi huononna valtion alijäämää kun pieneltä osin siitä kuukausittaisesta satasesta, sillä eläketulon lisäys poistaa oikeuksia muihin tukimuotoihin lähes vastaavalla summalla.

Eläkeläiset eivät siis siitä satasesta paljonkaan hyödy, mutta Rinne saa valtavasti lisää suosiota ja Orpo vastaavasti epäsuosiota omista puheistaan.

Minä sen sijaan olen sitä mieltä että on häpeä olla suomalainen näin eriarvoisessa yhteiskunnassa.

-----------

Kulutuksen haitallisuudesta lienemme sinänsä samaa mieltä, mutta tämä meidän talousjärjestelmämme pyörii ja pysyy pystyssä kulutuksen varassa, eikä meillä ole olemassa vaihtoehtoista parempaa talousjärjestelmää.

Kommunismi oli kulutusyhteiskunnan vaihtoehto, mutta se toimi paljon huonommin kuin tämä kapitalismi.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Sain hiljattain niin kutsutun "oranssin kirjekuoren" Ruotsin pensionsmyndighetenilta eli eläkeviranomaiselta. Siinä oli minun tiliotteeni vuodelta 2017 1970 luvulla Tukholmassa ja muutamana myöhempänä vuonna sen jälkeen Ruotsin lipun alla merellä tienaamani eläkerahoista. Ruotsin systeemin mukaan minun eläkevarani siellä kasvavat rahastoissa joka vuosi ja vuosittain se on kasvanut nyt yli 30.000 SEK eli pyörestä 3000 euroa. Siellä ei eläkerahat siis kuulu kenellekään muullee kuin eläkerahojen tienanneelle ja voit itse määriteellä miten ne sijoitetaan eri rahastoihin. Koska elään Suomessa en ole itse perehtynyt niihin sen kummemin vaan antanut viranomaisen sijoittaa ne turvallisiin rahastoihin missä kasvu on kohtuullinen. On se kumma Suomessa että sen jälkeen kun palkastasi on vähennetty eläkemaksut sinulla ei ole mitään sananvaltaa niiden käytölle.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minua hämmentää keskustelu eläkkeiden korotuksista. Mitä siis oikein halutaan korottaa?

Työeläkkeet ansaitaan, jolloin jokainen euro töistä kartuttaa eläkettä. Mikäli työeläke jää pieneksi, niin silloin mukaan tulee kansaneläke tai jopa takuueläke.

https://www.tela.fi/indeksi/qa

Indeksit maksetaan jokaisen vuoden eläkemaksuista, joten indeksien muutos tarkoittaisi nykyisellään sitä, että maksuja pitäisi nostaa. Tätäkö halutaan?

Takautuvasti karttumia ei varmaankaan nosteta eläkkeiden määrää nostavasti. Kansaneläkkeet ja takuueläkkeet rahoitetaan käsittääkseni valtion varaoista, joten jos niitä nostetaan, niin rahoitus tulee pääsääntöisesti verovaroista. Tätäkö halutaan?

Indeksikorotukset eivät nosta eläkkeitä itsessään vaan ne auttavat eläkkeiden kehittymistä jonkun tavoitteen mukaisesti. Tavallaan eläkkeille maksetaan parempaa korkoa.

Rahastoinnin nopeampi purkaminen vaatisi isoja muutoksia nykykäytäntöön mm. indeksin rahoittamisen osalta. Ansaittujen eläkkeiden korottaminen eläkeläisköyhyyden poistamiseksi vaatii tosiasiassa poliittisia haluja alimpien eläkkeiden korottamiseksi. Työeläkkeiden kohdalla keskustelu on harhaanjohtavaa. Onko elinaikakertoimen vaikutusta syytä pohtia uudelleen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset