PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Kahleettomat vangit

Elät elämääsi täysillä arjessa ja juhlassa, kun yö saapuu, niin kauhut valtaavat mielen. Sellainen on ihmisen elämä lopun alku, kun ylivelkaantuminen hiipii. 

Ensin alkaa tökkimään luottokortit, kun luottorajat on ylitetty. Pankkikorttikin alkaa takkuilemaan ja sähköposti täyttyy ensin karhulaskuista ja sen jälkeen alkaa ulosotto kolkuttelemaan ja perintäkirjeet pommittamaan. Täysi hyökkäys on käynnissä ja vaikka kuinka yrittäisi kasata hiekkasäkkejä muuriksi ja päänsä niiden suojaksi, niin ei se auta.

Tuli elettyä elämää täysillä ja nyt olisi maksun aika, mutta tankki on tyhjä, patit lopussa ja kukkarossa näkyy vain pohja.

Oli tulot sitten tonni tai viisi kuussa, niin perintäkulut nekin voittaa.

Ei tullut ajateltua tätä päivää, kun hauskaa kavereitten kanssa vietettiin, kun uusi rätti ja auto oli tarpeen.

Niin se kuilun pohja saattaa alkaa häämöttää. Samat syyt siinä on kuin lempeys viinaan, pelaamiseen ja muihin huveihin.

Eikö olekin helppo näin ylivelkainen tuomita – omaa syytä se kaikki on?

Näitäkin on ylivelkaisten ja luottotiedottomien joukossa, mutta väitän että pienessä määrin. 

Elämä on kallista, varsinkin Suomessa, jossa kullankallis koti on must, ilmasto on siihen syynä. Jos lapsia on, niin katto päälle tarvitaan.

Jalka poikki, kotilainan maksu samalla katkeaa. Konkurssi tuli ja kotoa pihalle pakkaseen. Ero tuli koti meni. Työpaikka meni, mutta laskupino sen kun kasvaa. 

On holtitonta elämää, jonka pikavippifirmat ovat auliisti suoneet ja mierontielle vieneet. 

Hekuman hetkessä auttaa piiks piiks laina tekstarilla, katuman hetkellä köyttä punoo.

Lainanantajalla on tietotaitoa viedä tuhkatkin pesästä, mutta ei mitään vastuuta lainanottajan elämästä tai yhteiskunnasta. Vastuutonta voittojen keruuta lainlaatijoiden suojeluksessa ja tuomioistuinten myötäpuolta.

Velkaiset kansamme edustajat ja ministerit pankkien nyörien päässä nykyttelevät – ei oikeutta toisille velallisille, kun omat velkamme kuitataan.

Vastuunkantoa ei, vastuunkantajat Eduskunnassa ymmärrystä jakaa viekkaille lainanantajille, mutta vaativat sitä houkutuksilla kyllästetyiltä lainanottajilta, joilta ymmärrys on markkinatalouden konstein viety ja elämän tulevaisuus tuhottu.

Jokainen ylivelkaantunut, ulosotossa ja perinnässä oleva, konkurssin tehnyt ja asunnoton on valtava menetys yhteiskunnalle.  Sillä heidän elämänsä pyörii aamusta iltaan velkojen pyörteessä, työssä ja vapaa-aikana, kotona ja kodin ulkopuolella, yksin ja ystävien kanssa, perhepiirissä ja luontopolulla, saunalauteilla, vessassa, sängyssä, kävellessä, autoa ajaessa, bussissa istuessa… jokaisena elämän hetkenä maksuvaikeuksia pohtien. Ylivelkaisen ihmisen elämästä suurin osa on tehotonta aikaa ja murhemieltä. 

Ei ole merkitystä, että onko aktiivimalleja, täystyöllisyyttä, sillä työntuottavuus on laskenut kotitalouksien velkaantumisen myötä ja romahtanut ylivelkaantumisen seurauksena.

Alkoholisti pystyy parempaan tuottavuuteen kuin ylivelkaantumisen kuiluun pudonnut. 

Miten meillä on voinut olla jo 28-vuotta niin torvelo eduskunta, joka on mahdollistanut tämän yhteiskuntaa ja tuottavuutta romahduttavan  kehityksen? 

Meillä on tilastokeskus, meillä on kaikenlaisia tutkimuskeskuksia, mutta miksi ne eivät ole tehneet ymmärrettävissä olevilla sanoilla, teksteillä ja tilastoilla selväksi päättäjille, että lyhytaikainen kotitalouksien velalla rahoitettu talouskasvu tarkoittaa pitkäaikaista taantumaa, työttömyyttä, konkursseja, verotulojen laskua ja kotitalouksien sekä valtion velkaantumista. Siitä seuraa pienevä tuottavuus, josta on seurauksena… En viitsi enää näitä itsestään selviä seurauksia edes näpytellä.

Niin se on, että nelisen vuotta Eduskunta istuu ja hallitus hallitsee. Miksi siis välittää sen jälkeisestä Suomen tulevaisuudesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Niin se on, että nelisen vuotta Eduskunta istuu ja hallitus hallitsee. Miksi siis välittää sen jälkeisestä Suomen tulevaisuudesta?"

On se luojan lykky, ettei tämä nykyinen hallitus pääse jatkoon enää huhtikuun jälkeen. Neljässä vuodessa aiheutettu vahinko ei korjaudu edes neljässä kymmenessä vuodessa.

Käyttäjän MikkoNiska kuva
Mikko Niska

Tulevia vaaleja luonnehtisin jo etukäteen protestivaaleiksi.

Siinä mitassa mitä yksittäisen ihmisen on mahdollista kansakunnan tuntoja anturoida, tyytymättömyys on varsin laajaa. Esiin nousevat jäävuoren huiput kuten tuoreeltaan nämä terveydenhuollon kysymykset ovat - toivoakseni - herättäneet ihmisiä ymmärtämään, miten tämä yhteiskuntakokeilumme tosiasiassa toimii.

Aina ja poikkeuksetta kun jotakin tapahtuu, on syytä miettiä kuka tai mikä taho on todellinen edunsaaja. Jos tarkastellaan sitä koneistoa, joka muodostaa, valvoo ja toteuttaa lainsäädännön, kysymys eturyhmistä viittaa siihen suuntaan että koko muodollinen politiikan koneisto palvelee itseasiassa vain liike-elämän räikeintä sektoria.

Vielä on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka haluavat uskoa perinneyhdistysten (puolueet) liturgiaan. On henkisesti laiskaa kuvitella, että se mekanismi joka pohjimmiltaan ongelmat on aiheuttanut, jonkin taikasauvan avulla ne korjaisi.

Edessä ovat erikoiset ajat.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

”Miten meillä on voinut olla jo 28-vuotta niin torvelo eduskunta, joka on mahdollistanut tämän yhteiskuntaa ja tuottavuutta romahduttavan kehityksen?”
Jos äänestäisi pientä puoluetta tulisikohan pienempi vahinko?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ensimmäinen laina jonka lähes jokainen nuori ottaa velaksi on pakollinen opintolaina. Itsellani se oli aikanaan noin 6 000 euroa ja maksan edelleen sitä pois. Nykyisin se se olisi ollut noin 10 000 euroa opintolainan korotusten jälkeen. Suurinosa käyttää lainan asumiseen ja elämiseen, harvemmat toisenasteen opiskelijat sijoittamiseen. Opintolaina on toki sijoitus tulevaan, opinto ei enää ole tae työllistymisestä joten opiskelu on todella iso riski. Nykyiset nuoret ovat sukupolvea jolla tulee vähintään vielä olemaan 7 eri ammattia elämänsä aikana. Kaikki kun on niin epävarmaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset