PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Monessa Euroopan valtiossa olisi aika lukea maanpetossyytteitä?

  • Kuvakaappaus Helsingin Sanomat,  https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006072005.html
    Kuvakaappaus Helsingin Sanomat, https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006072005.html

Jos nyt olisi todellinen vaara sodasta tai sota-aika, niin maapetossyytteitä varmaan luettaisiin, sillä vehkeily Venäjän kanssa on ylittänyt jo siedettävyyden.

Mutta äärioikeistolaiset ovat siihen nyt varautuneet ympäri Eurooppaa. Hallitukseen päästyään he ovat ottaneet sisäministereiden salkut, niin Virossa, Italiassa, Itävallassa ja Halla-aho olisi sen salkun Suomen hallituksessa halunnut.

Miksi sisäministerin salkku?

Tässä valtuudet, joita voidaan käyttää todella väärin ja yhteiskuntaa vahingoittaen, vaikkapa hyväksyä toiset mielenosoitukset ja kieltää toiset… Sisäministrillä lienee laajat oikeudet päästä käsiksi kaikkia suomalaisia koskeviin ykslöityihin tietoihin.... Jos sisäminiserinä on ulkovaltojen etua ajava henkilö, niin vaara itsenäiselle valtiolle on todella merkittävä.

"Sisäministeriö rakentaa Suomesta maailman turvallisinta maata

Sisäministeriö on sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton ministeriö. Sen tehtäväkenttä on muuttunut nopeasti aiempaa merkityksellisemmäksi, kun turvallisuusympäristömme on käynyt epävakaammaksi. Ministeriön tärkeimpiä tehtäviä ovat säädösvalmistelu sekä hallinnonalan toiminnan strateginen suunnittelu ja ohjaus.

Turvallisuus on vakaan ja hyvinvoivan yhteiskunnan kivijalka

Turvallisuus on vakaan ja hyvinvoivan yhteiskunnan kivijalka, koko elämäntapamme rakentuu sen varaan. Turvallisuuden kokeminen on yksi ihmisen perustarpeista ja siten osa hyvinvointia. Sisäinen turvallisuus tarkoittaa, että yhteiskunnassa jokainen ihminen, yritys tai organisaatio voi nauttia oikeusjärjestelmän takaamista oikeuksista ja vapauksista ilman rikollisuudesta, häiriöistä, onnettomuuksista tai muista ilmiöistä johtuvaa aiheellista pelkoa ja turvattomuutta.

Sisäinen turvallisuus on suuri kokonaisuus. Sitä rakentavat monet eri toimijat, mutta rauhan ajan turvallisuuden kovasta ytimestä vastaa sisäministeriön hallinnonala.  Sen tärkein tehtävä on taata sisäinen turvallisuus kaikkina aikoina ja kaikissa olosuhteissa - ilman tätä perustaa kansalaisyhteiskunta ei voi toimia. 

Osana valtioneuvostoa sisäministeriö vastaa sisäisen turvallisuuden rakentumisesta läpi koko valtionhallinnon."

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Hieno ja opettavainen runo, mutta missä se vehkeily Venäjän kanssa oli?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Vehkeilyssä on kolme eri tyyppiä.

Vehkeily voi olla uuskielen mukainen ilmaisu sille, että on ylipäätään jostain asiasta eri mieltä kuin mitä käsketään. Joku uuskieltä vielä enemmän opiskellut voinee kertoa lisää.

Toinen vehkeilytyyppi voi olla sitä, että tekee jotain samalla tavoin kuin Putin tai on jostain asiasta samaa mieltä. Esimerkiksi: Putin onkii kalan ja toisaalta myös henkilö A onkii kalan -> henkilö A on putinisti.

Kolmas on sitten sitä vehkeilyä sanan perinteisessä merkityksessä, eli toimimista vieraan vallan hyväksi suomalaisten etu sivuuttaen. Sellaissa tapauksessa epäily voi tulla jopa vaalien jälkeen, eikä viikko ennen. Yleensä myös rahaa liikkuu.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Hyvä tosin muistaa, että kolmas vehkeilytyyppikin on ihan tavallista, ja ilmenee mm lobbaamisen suuntaisina toimina, jotka aidosti hyödyttävät, vaikka hyötyä ei oikein ajatella soveltuvaksi kaikkia koskevasti.

Osa tuosta on ok, osa ei.

Miten suhtaudutaan ulkomaalta tulevaan lobbaukseen, mitä on valtiollinen lobbaustaso, ja mitä ylikanssallinen, jne, niin näitäkin kohtia voisi arvioida, kun on sitä tarkkuutta jo yritetty saada mukaan, ihan yksityisryhmiä koskevasti.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Mutta kuvassa puheenjohtaja Halla-Aho on nukkunut kolme tuntia ja haaveilee sisäministeriydestä vaikka eivät ole edes hallitustunnusteluissa. Miten se voi olla vehkeilyä? Jos puheenjohtaja Rinteen punarintamahallitukseen otetaan Jussi sisäministeriksi, niin sitten minäkin ryhdyn asentaman foliohattua päähäni.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #7

Perusteellisiin selvityksiin voi liittyä odottamattomia käänteitä.

Tarkoituksellisemmin haetut selvityksen tunnistaa siitä, ettei yllätyksellisyyttä ole odottaa, jos kaikki menee hyvin, edellyttäen, että tietää jotain selvittelytaustasta.

Tuo on yleistä. Vaikka Antti Rinne sanatasolla on 1-tyyppiä, käytäntö on näissä aina toinen.

Improvisointi, avoimuuden pohjalta, tuskin on luonteenomaisinta, näissä yhteyksissä, vaikka se voi saada aikaan suurimmat oivallukset, hyvässä tai vähemmän hyvässä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Dagens Nyheterin monen sivun artikkelin otsake sunnuntainumerossa " Här vill Steve Bannon fostra populistiska "krigare" som ska erövra Europa" Trisuti luostari Italiassa.
Lisäksi"För europeiska nationalister kan det vara känsligt ses som springpojkar åt en amerikan"

Trumpin tekijä Venäjän asialla?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hyvä kirjoitus. Itävallassa populistinen sisäministeri Herbert Kickl sai aikaan sen, ettei Itävallan tiedustelupalveluun luoteta enää missään. Tiedot vuotavat sieltä Venäjälle.

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2749...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Trumpin tekijä Venäjän asialla?

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos ylikansallisilla yrityksillä, tai vaikka EUlla on käytännössä enemmän valtaa, kuin millään Suomessa laskettavalla, ja asia on perustetason juttuna, niin eikö epäisänmaallisuus ole ja sanotussa määrin toteutunut, ja jos se liittyy maanpetokseen, niin tuo olisi tapahtunut jo kauemmin aikaa sitten.

Vai miten maanpetoksen osallisuutta voisi yrittää arvioida?

Ihmiset sisämaasta yleensä hakevat ulkoa apua. Sitä tekevät pakolaisetkin. Ovatko he epäisänmaallisia, suhteessa omaan maahansa? Tulisiko isänmaallisuutta tukea niin, että yritetään pitäytyä rajojen puitteissa, jos ylirajan-jutut kerran ovat epäisänmaallisuutta, ja ylitykset eri ryhmien osalta arkipäivää, ja täysin voimassaolevaa todellisuutta.

Jos isänmaa on välinetason juttu, niin mitä tämä asenne sitten merkitsee, suhteessa isänmaahan? Miten raskauttava juttu on?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lindeman on siellä Espanjassa oppinut sikäläiset tavat. Poliittisista rikoksista luetaan asianmukaiset syytteet, kuten maanpetos, kapina, tai laiton kansanäänestys.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Elämme aikaa, jossa monen ns. asiantuntijan, maallikoista puhumattakaan, kyky hahmottaa asioiden suuruusluokkia ja keskinäisiä mittakaavoja on pahasti kateissa.

Kaikki sympatiani ovat Lindemanin puolella, mutta tässä asiassa miehen sihti on hukassa.

Kannattaa lukea rikoslain maanpetos- ja valtiopetospykälät.

Mielipiteitä ja niiden uutisointeja pöyristellään puolin ja toisin, mutta missään ei ole tullut esille mitään toimintaa, johon maanpetos- tai valtiopetospykälät tulisivat mitenkään sovellettaviksi.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Viittaan otsikossa "Monessa Euroopan valtiossa olisi aika lukea maanpetossyytteitä?", eli en ainostaan Suomen lainsäädäntöön.

Blogini yksi tavoite on saada Eduskunta heräämään "maanpetoslainsäännön" uudistus tarpeeseen, sillä lainsäädäntö pitäisi saattaa nykyaikaa vastaavaksi. Nyt maanpetosta voidaan valmistella jo vuosia etukäteen ja käyttää siihen uusia välineitä ja tapoja pyrkiä heikentämään valtion toimintaa. Kunnallispoliitikoista lähtien presidenttiin saakka sekä virkamiesten saamat lahjat tai edut täytyy saada ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Ilmoittamatta jättäminen katsottaisiin lahjonnaksi, josta seuraisi automaattisesti rikostutkinta.

Jos epäilet kykyäni hahmottaa asioiden suuruusluokkia ja seurauksia, niin olet täysin hakoteillä.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

"Nyt maanpetosta voidaan valmistella jo vuosia etukäteen ja käyttää siihen uusia välineitä ja tapoja pyrkiä heikentämään valtion toimintaa."
Toden totta. Markka ja itsenäisyys meni eikä kukaan saanut maanpetossyytettä. Seuraavana sosialisoidaan verotulot ja siirretään lisää päätäntävaltaa "suuriin pöytiin" Brysseliin eikä tämäkään ole maanpetosta. Mutta näiden asioiden vastustaminen on maanpetosta ja putinismia?

Nyt pitäisi kansalaisen tietää saako perussuomalaiset sitä lahjusrahaa vai äänestää heitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset