PeliSuomi Elämää tämä vain on...joka päivä sen loppua kohden kuljen.

Lapsia auton täydeltä harrastuksiin, niin se on halpaa

  • Päivittäistavarakaupan makkinaosuudet Suomessa ja Virossa
    Päivittäistavarakaupan makkinaosuudet Suomessa ja Virossa
  • Kuvakaappaus: S-ryhmän nettisivut
    Kuvakaappaus: S-ryhmän nettisivut
  • Lähde YLE
    Lähde YLE

Yhden lapsen kuljettaminen henkilöautolla harrastuksiin ja kilpailuihin on kallista. Halvemmaksi kuljettaminen muuttuu, kun otetaan samaan kyytiin lapsen harrastuskavereita. Jos lapsia on jopa neljä, niin  kustannukset tippuivat neljäsosaan lasta kohti. Koko harrastusjoukkueen kuskaaminen bussilla suurempiin tapahtumiin on todella edullista yhtä lasta kohti.

Tuolla esimerkillä yritän saada suomalaiset perheet ymmärtämään miksi Suomessa maksetaan maailman huippuhintaa elintarvikkeista ja kaupan kilpailun merkityksen. 

Kylissä ja kaupungeissa täytyy olla useampi kauppa kuin ainoastaan S-ryhmän ja/tai K-ryhmän kauppa, sillä vapaa kilpailu laskee hintoja, kun kilpailun puute nostaa hintoja. Kun vaihtoehdot on vähissä, niin hinnat nousevat ja kaupparyhmä ei välitä omista kustannuksistaan, jolloin tehottomuus nostaa hintoja tai jokin sellainen seikka, että kaupparyhmän kassasta maksetaankin ylihintaa toimitiloista vuokrana tai niitä rakennettaessa tai ostettaessa? Kuka siitä sellaisesta sitten hyötyy, niin sitä ei ole media selvittänyt, mutta siitä kärsii kuluttaja.

Eli jos yrittäjällä on yksi kauppa, niin yhtä kauppaa kohti yrityksen ylläpitokulut ovat suuret, mutta jos toinen kauppias omistaa 10 kauppaa, niin yksikköä kohti kaupan ylläpitokulut ovat huomattavasti pienemmät, joten kymmenen kaupan omistaja voi myydä tuotteita edullisemmin kuin yhden kaupan omistaja. Näin Suomessa ei todellisuudessa kuitenkaan ole, vaan useasti ne suurimmat kaupparyhmät myyvät kalliimmalla ja pienet halvemmalla, eli suuremmilla kaupparyhmillä pitäisi olla yhtä kauppaa kohti huomattavasti suurempi voitto, mutta niin ei ole, eli minne ne voitot valuvat. Oletteko nähneet S-ryhmän toimipisteitä suurien veronmaksajien joukossa, mutta siellä on yksityisyrittäjäkauppiaat?

Kun vielä huomioidaan se, että S-ryhmä ja K-ryhmä ostavat huomattavasti halvempaan hintaan maataloustuottajilta ja muilta tavarantoimittajilta myytävän tavaran, niin sen pitäisi entisestään laskea kuluttajahintoja, mutta niin ei ole tapahtunut?

Bonuskortit koukuttavat samalla tavoin kuin Veikkauksen pelit,  viina, tupakka ja pikavipit. Eli tässä nämä kaikki, jotka ovat laskeneet miljoonan suomalaisen elintasoa ylivelkaantumiseen ja luottotiedottomuuteen, että työpaikalla työmotivaatio on hävinnyt, joten työntuottavuus kärsii ja sairauspoissaolot lisääntyvät, joten siitä loppukädessä kärsii kansantalous.

Suomessa on maakuntia, joissa S-ryhmän markkinaosuus saattaa lähennellä 80%:a päivittäistavarakaupasta sekä ravintola- ja kahvilapalveluissa. Median sietäisi tutkia esim. Kainuun ja Kajaanin tilannetta, että onko suuret markkinaosuudet Suomen ja/tai EU:n kilpailulainvastaisia? 

Vähän aikaa sitten ravintolayrittäjät purnasivat, etteivät saa työvoimaa. Miten yksityisyrittäjä voi edes kilpailla S-ryhmän kanssa työvoimasta, kun sen työntekijöille on tarjottavana verottomana valtavat edut ja suuret bonukset, eli:

S-ryhmän henkilöstön ostoedut vuonna 2019: S-ryhmän henkilökuntaedut ovat laajat ja kattavat. Henkilöstömme saa S-ryhmän yli 1600 toimipaikasta bonuksen lisäksi ostoetua osuuskaupasta ja tuotteesta riippuen 3-25 prosenttia.” Lähde: S-ryhmä.

Miten yksityisyrittäjä voi maakunnissa toimia, kun S-ryhmän paikallishallinnossa istuvat kunnallispamput, jopa virkamiehet, jotka päättävät rakentamisesta ja rakennusten käyttötarkoituksesta, ja tarkastavat niitä oman kuntansa alueella. Virallinen ”Kainuun maakunta” ei ole mitään ”Kainuun Osuuskauppa maakunnan rinnalla”, sillä valta Kainuun maakunnasta on siirtynyt sille. S-ryhmän paikallishallinnon edustajat saavat vielä suurempia bonuksia S-ryhmän toimipisteistä, kuin tavallinen asiakas, joten miten sitä oikeusvaltiossa sellaista maksettua eturistiriitaa nimitetään?

Mitä on Suomen Yrittäjät ry tehnyt? Ei mitään, vaan tukenut ja tukee S-ryhmää ja K-ryhmää yksityisyrittäjien vahingoksi, jotka jäsenmaksuillaan yhdistystä ovat ylläpitäneet.

Mitä valtiovalta on muuta tehnyt, kuin vapautti aukioloajat, joka mahdollisti S-ryhmän ja K-ryhmän markkinaosuuksien paisumisen, kauppakuolemat, palveluiden loppumisen kylistä ja taajamista, pätkätyöt ja hintojen nousun.

S-ryhmän ja K-ryhmän markkinaosuuksilla Suomessa täytyisi olla maaiman havimmat elintarvikkeet ja päivittäistavarat!

S-ryhmä sai monopoliasemansa niin, että yritysten, kuntien ja valtion henkilökunta ostaessaan työnantajalleen tuotteita tai palveluita, niin kuittasi omalla S-kortillaan bonukset itselle. Jos kuului vielä S-ryhmän hallintoelimiin, niin sai suuremmat bonukset. Tämä tapa avautui minulle, kun kävin vielä kymmenen vuotta sitten useammin Suomessa. Kaverini ohjasivat minut S-ryhmän kauppoihin ja tarjosin ilallisen S-ryhmän ravintolassa. Minä maksoin, mutta kaverini antoivat Bonuskorttinsa ja saivat minun maksamasta laskusta tililleen rahaa.  

Ennen eduskunnassa oli suurin ryhmä ”Säästöpankkien edustajat” nyt siellä on suurin ryhmä ”S-ryhmän” etujen valvojat, etuja vastaan!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Mielestäni olisi kannattanut jättää nuo lasten harrastukset pois niin jutusta kuin otsikostakin.

Itsekin jätin noista syistä ensin lukematta. Sitten kuitenkin klikkasin.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Tarkoituksella otsikko ja alku on, että ne jotka ne syömiset perheelle ostaa, niin lukisivat. Eli samat, jotka lapset harrastuksiin kuskaavat. ps. olen samasta aiheesta kirjoittanut useita blogeja, mutta ei vain mene läpi asiat, kun kaikilla on S-bonuskortit ja tilit pankissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset